La data de 16 mai curent, la Ljubljana, au avut loc consultări politice moldo-slovene pe dimensiunea integrării europene. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către Daniela Morari, viceministru al afacerilor externe şi integrării europene iar cea slovenă de Darja Bavdaž Kuret, secretar de stat al ministerului afacerilor externe al Sloveniei.

În cadrul consultărilor, oficialii au abordat diverse aspecte ale agendei integrării europene, domeniile de cooperare sectorială în vederea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană în baza expertizei și experienței slovene, prioritățile Summit-ului Parteneriatului Estic.

Partea slovenă a salutat eforturile depuse de autoritățile Republicii Moldova în realizarea angajamentelor ce derivă din acordul de asociere, fiind reiterată disponibilitatea de a sprijini în continuare parcursul european al ţării noastre şi de a valorifica potențialul cooperării în baza Declaraţiei comune a miniştrilor afacerilor externe din 22 iulie 2013, privind cooperarea în domeniul integrării europene. De asemenea, agenda a inclus subiecte privind cooperarea bilaterală, politica de securitate și apărare comunitară, cooperarea regională, precum și comunicarea strategică.

Părțile au încurajat consolidarea dialogului politic și organizarea vizitelor bilaterale la nivel înalt. În acest context, a fost convenită organizarea, la Chișinău, a Comisiei mixte pentru cooperarea economică moldo-slovenă, concomitent cu un for al oamenilor de afaceri în toamna acestui an. De asemenea, a fost agreată preluarea bunelor practici pe dimensiunea diplomației economice.