Republica Moldova și Ucraina își consolidează cooperarea în domeniul controlului comun al persoanelor, al mijloacelor de transport, al mărfurilor și al obiectelor la frontiera de stat. În acest sens, în cadrul vizitei oficiale a premierului ucrainean, Volodimir Groisman, la Chișinău a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Documentul stabilește noi forme de interacțiune între instituțiile de control la frontieră în vederea simplificării formalităților și procedurilor birocratice, asigurând, totodată, securitatea și respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale și inviolabilitatea frontierelor de stat.

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană va fi aplicat, atât în cazul transportului auto, cât și a transportului feroviar. De asemenea, datorită dinamizării cooperării transfrontaliere, se va asigura combaterea eficientă a migrației ilegale și a activităților ilegale la frontiera de stat comună.

Acordul prevede efectuarea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul central.

Documentul este încheiat între Republica Moldova și Ucraina pentru o perioadă de cinci ani și este în conformitate cu angajamentele asumate de cele două state prin Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană.