În calitate de cetățeancă a României, deci și a Uniunii Europene, Svetlana Crasnoselscaia, soția liderului de la Tiraspol, se bucură de un șir de drepturi europene, în special de protecție pentru sine și pentru familia sa pe întreg teritoriul Uniunii.

Ca cetățeancă al UE, Svetlana Crasnoselscaia are dreptul de a se muta în orice țară din Uniune cu scopul de a locui, de a lucra, de a studia, de a căuta un loc de muncă sau de a se pensiona acolo.

La fel, poate sta în altă țară din UE timp de maximum 3 luni fără a se înregistra, dar s-ar putea să fie nevoită să-și semnaleze prezența. Singura cerință este să dețină la ea carte de identitate sau un pașaport românesc valabil. Dacă dorește să rămână mai mult de 3 luni, s-ar putea să aibă obligația să-și înregistreze șederea.

În multe țări din UE, trebuie să aibă permanent asupra sa cartea de identitate sau pașaportul său românesc. În aceste țări, ar putea fi amendată sau reținută temporar dacă și-ar uita documentele de identitate acasă sau în hotel, dar nu poate fi obligată să se întoarcă în țara de origine doar din acest motiv.

Amintim că soția liderului de la Tiraspol ar deține cetățenia română, pe care și-ar fi redobândit-o după ce a demonstrat în fața autorităților române că bunicii sau părinții ei s-au născut pe teritoriul României Mari, dar au pierdut cetățenia română împotriva voinței lor. Potrivit ordinului nr.955P al Agenției Naționale pentru Cetățenie a României, Svetlana Crasnoselscaia a devenit cetățeancă a României (UE) în anul 2015, iar documentele românești le-ar fi putut ridicat în perioada când soțul ei deținea deja funcția de președinte al regiunii separatiste din stânga Nistrului, după 16 decembrie 2016.