Curtea Supremă de Justiție a admis demersul înaintat de judecătoarea Domnica Manole, care activa anterior la Curtea de Apel. În continuare, Curtea Constituțională urmează să-l analizeze și să verifice constituționalitatea articolului privind „verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitate”. În cazul în care se va adeveri că verificarea a fost realizată ilegal, cum afirmă Domnica Manole, ea ar putea reveni în funcția de judecător.

Judecătoarea s-a arătat mulțumită de hotărârea Curții Supreme de Justiție. ”Este o victorie pentru întreg sistemul judecătoresc”, a spus Domnica Manole, care până acum a atacat în repetate rânduri sistemul din care face parte, acuzându-și colegii că pronunță decizii la comandă.

Totuși, chiar judecătoarea care se poziționează ca victimă a regimului, nu pare să fie un model de integritate. Anterior, presa a relatat despre averile pe care le are și pe care nu le-a declarat. Ziarul de Gardă a scris că Domnica Manole are în posesie un adevărat parc de automobile – 11 la număr, dar și mai multe conturi cu bani care nu au fost declarate. Iar argumentul invocat de magistrată este că ”a uitat” să o facă. Iar PRO TV a difuzat un reportaj despre Domnica Manole, care a primit avertizare, după ce a fost surprinsă că oferea, în biroul său, sfaturi politicianului Eduard Muşuc, implicat într-un proces.

Împreună cu ea, în birou era şi juristul Pavel Midrigan, care, ulterior, a participat activ la protestele organizate de platforma DA. Atunci, Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că judecătoarea a încălcat codul de etică. Ulterior, la cererea procurorului general, pe numele ei a fost inițiată o cauză penală. Drept motiv a servit faptul că aceasta a interpretat abuziv un articol din Constituție, pentru a permite desfășurarea referendumului inițiat de către Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”.

Este bănuită de infracţiuni prevăzută de articolul 302 din Codul Penal adică ce înseamnă aceasta, pronunţarea unei hotărâri vădit ilegale. Dumneaei a interpretat eronat Constituţia, abuziv a aplicat o normă care nu mai era în vigoare. S-a acordat posibilitatea acuzatorului de stat pentru a verifica circumstanţele”, declara în această privință preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. 

Domnica Manole se face responsabilă şi de condamnarea Moldovei în două dosare la CEDO, soldată cu plata despăgubirilor de aproape 50 de mii de euro din contul cetăţenilor. În 2013, portalul Omega, finanțat în prezent de primarul de Bălți, Renato Usatîi, care se ascunde la Moscova de justiția moldovenească, a publicat o înregistrare a discuției dintre Domnica Manole și o femeie. În discuție, Manole îi promite să se implice personal în rezolvarea unei probleme judiciare. De asemenea, cele 2 vorbesc despre un preț pe care îl negocia Manole. Mai jos vă prezentăm descifrarea integrală a discuției:

(MANOLE) Am înțeles că e gata acolo.

(FEMEIE) Da.

(MANOLE) Am înțeles că greu a făcut-o.

(FEMEIE) Extraordinar. Mi-a zis că în sfârșit ați ieșit la prețul acela care trebuie.

(MANOLE) Aproape. Aproximativ așa.

(FEMEIE) Zic, Doamne! Nici nu m-am gândit că așa de greu.

(MANOLE) El a fost pe alt dosar la mine. Bine atunci. Să te apropii și ne vom uita încă o dată.

(FEMEIE) Înainte de asta o să trebuiască, dar pe când, deja nu știu.

(FEMEIE) N-ați numit nimic ceva? N-ați numit ședința?

(MANOLE) N-am numit. Trebuie să am la mână și pe urmă.

(FEMEIE) Dar încă nu a venit rezultatul?

(MANOLE) Nu a venit nimic. El a spus că în sfârșit o apropie de sfârșit. Așa mi-a zis.  Cu mare. Cu mare greu.

(FEMEIE) Mă rog. Sunt nuanțe.

(MANOLE) Ce îți mai face fostul? Nu te mai deranjează?

(FEMEIE) Nu. Dar mă cheamă pe la poliție. Cu bătaia ceea. Că el zice că eu și asta e tot. Dumnezeu cu dânsul. Mă tem să nu mă murdărească. Barbăroșie cu metodele lui murdare, eu pot să mă aștept la orișice de la dânșii.

(MANOLE) Ai dat explicații?

(FEMEIE) Desigur. Ce să le mai spun? Mă întreabă una și aceeași de trei ori pe un loc.  Ba se schimbă în fiecare zi anchetatorul.

(MANOLE) Special.

(FEMEIE) Aici da.

(MANOLE) Am înțeles că are mulți de aceștia pe care îi servește, îi ține la…

(FEMEIE) Asta-i, asta-i.

(FEMEIE) Dar eu am voie să mă refuz să mă duc să mai dau, dacă am dat explicații?

(MANOLE) Cu ce?

(FEMEIE) Dacă am dat explicații de două ori, pot să mă refuz când o să mă mai cheme?

(MANOLE) Nu poți să refuzi. Dar eu cred că ar trebui să… să se ducă acolo să facă oleacă de vâlvă să-i mai pună la punct.

(FEMEIE) Acum când am fost cu un telefon, când au început: cine a fost omul acesta că te-a sunat la ora 11 în seara ceea? Dar eu de unde să știu cine-i omul acesta, cine m-a sunat? Eu ce, țin minte cine m-a sunat.?

(MANOLE) Vorbește cu… când te mai duci și lasă să pună un contract oficial în asta și fără avocat eu refuz să dau declarații și gata. Dacă e alt contract, o să achiți contract de asistență juridică și fără avocat.. că Anatol e de acesta care îi pune la punct repede. El o să-i pună la punct repede. Așa te mai văd frumușică, drăguță și…

(FEMEIE) Dacă sunt niște băietani tinerei de tot și nici n-ai.. Mă uit la dânșii și ia… Știți cum mă enervează tot procesul acesta? Eu pe urmă, după asta toată ziua mă simt așa, parcă-s neom. Dar mie nu-mi trebuie, că și așa am.

(MANOLE) Sunt trimise citații așa cum se cuvine? În legătură cu ce te-a chemat?  (FEMEIE) Ei m-au sunat la telefon, vă rog, că așa e procedura. Eu înțeleg că e așa procedura. Iată noi de când în când trebuie să înnoim, de când m-am cunoscut cu dânsul. Am spus o dată! De fiecare dată așa o să mă întrebe?

(MANOLE) Eu după ce am să termin dosarul acesta, am să intervin eu. Dar până când nu vreau că…  Nu, nu, nu. Că… să-i transmită lui…

(FEMEIE) Sigur.

(MANOLE) Eu l-aș suna pe șeful de anchetă și el repede ar face ordine în problema aceasta. Sau pe vice-comisar și i-a pune la punct oleacă. Dar până când mai rabd.

(FEMEIE) Măcar până la Anul Nou o ședință să nu avem.

(MANOLE) Eu trebuie să mă uit cu problema ceea, cu automobilul cela dacă putem să…

(FEMEIE) Eu chiar pot să vin și mâine la dumneavoastră dacă ceva să ne așezăm să mai discutăm.