De astăzi cresc lefurile pentru aproximativ 200 de mii de bugetari. De cele mai mari majorări se bucură angajaţii cu salarii mici, dar şi tinerii specialiști. Printre domeniile vizate sunt – educaţia, sănătatea, asistenţa socială şi administraţia publică locală şi centrală.

Iniţiativa a venit din partea Partidului Democrat şi a fost susţinută de Guvern şi de Parlament. Astfel, niciun bugetar nu va primi salarii mai mici de limita de subzistență, adică sub două mii de lei.

Remunerările a peste 36 de mii de profesorii din şcoli vor fi mai mari, în medie, cu peste 800 de lei şi vor depăşi 6 700 de lei. În acelaşi timp, lefurile a 750 de tineri profesori, fără grad didactic şi cu o experienţă de muncă de până la trei ani, s-au majorat, în medie, cu 1500 de lei, până la 5 000 de lei.

Totodată, peste 5 500 de educatori vor primi de acum încolo un salariu mediu de aproape 6 mii de lei. Iar cele aproximativ 8 000 de dădace din ţară vor avea lefuri duble, care vor ajunge la peste 3 000 de lei.

Creșterile sunt substanțiale şi pentru aproximativ 1500 de medici, care activează în instituțiile publice finanțate din bugetul de stat.

Ei vor câştiga, în medie, cu 3500 de lei sau cu 60 la sută mai mult decât până acum.

Totodată, au fost majorate cu 20 şi, respectiv, 10 la sută, salariile medicilor şi personalului medical salarizați din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Este vorba despre 48 de mii de cadre medicale.

Beneficiază de majorări şi 40 de mii de bugetari din administraţiile publice locale. Creșterile sunt cu până la 20 la sută. În jur de 40 de mii de persoane care reprezintă personalul tehnic se bucură de o creştere a salariului cu aproximativ 30 de procente.

Lefurile asistenților sociali s-au majorat cu aproape 2 000 de lei şi constituie aproape 5 600 de lei. Iar salariile a 90 la sută dintre asistenţii personali au crescut până la 3 500 de lei lunar.

Şi aproximativ cinci mii de poștași şi alţi angajaţi ai Poştei Moldovei vor ridica salarii mai mari cu până la 100 de procente.

Lefurile majorate în decembrie vor fi ridicate din ianuarie. Pentru reforma salarială, între anii 2019-2021 se vor aloca 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % – pentru cele finanțate din bugetele locale.