Conducerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei a participat la Conferința internațională  „ Creștem împreună de la inițiative locale – la strategii naționale în domeniul intervenției timpurii”.

Scopul conferinței a fost analiza situației serviciilor de intervenție în copilăria timpurie în întreaga Europă. Astfel, oferind o perspectivă globală completă asupra tuturor elementelor necesare în dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie de înaltă calitate la nivelul comunității.

Conferința are la bază concepția că fiecare copil și familia acestuia are dreptul de a primi sprijinul de care are nevoie. Asigurarea sprijinului, serviciilor de calitate și accesibile de la vârstă foarte fragedă și în continuare, maximizează dezvoltarea copilului și este crucială pentru a ajunge la implicarea și includerea acestuia în societate.

Ministrul, Stela Grigoraș a apreciat reformele din domeniul protecției sociale efectuate în conlucrare cu societatea civilă și donatorii străini, menționând: Succesul acestor reforme depind de nivelul de colaborare și de gradul de interacțiune dintre autorități, societatea civilă și donatori. Ministerul pe parcursul ultimilor ani a dezvoltat un șir de servicii sociale adresate copiilor cu dizabilități și familiilor acestora. La moment suntem în proces de dezvoltare a unor programe de suport, orientate spre consolidarea capacităților părinților și profesioniștilor pentru a oferi copiilor cu dizabilități oportunități pentru dezvoltarea în primii ani de viață a potențialului lor, a declarat ministrul.

În cadrul sesiunilor de lucru au fost prezentate experiențe transnaționale, modele inovative în care sunt implicați actori în domeniul promovării și implementării intervenței timpurii. De asemenea, pentru a accentua importanța serviciilor de intervenție timpurie de calitate la nivelul comunității, conferința a abordat diferite recomandări adresate actorilor și factorilor de decizie relevanți.

Conferința a fost organizată de către Asociația Europeană a Prestatorilor de Servoicii pentru persoane cu dizabilități în colaborare cu Alianța  Organizatorilor pentru Persoane cu dizabilități din Republica Mioldova. Evenimentul a întrunit peste 200 de participanți din țările europene inclusiv reprezentanții autorităților centrale, experți, practicieni, reprezentanți ai ONG-lor naționale și internaționale și părinții copiilor cu dizabilități.