Organizațiile de tineret YMCA Moldova, Ys Men Moldova și Voievod într-o declarație publică susțin că în situația de astăzi, când lumea se luptă cu un inamic invizibil, mai mult ca oricând trebuie să fie deschisă spre ajutor reciproc și operativ.

”În societatea noastră există foarte mulți oameni care așteaptă ajutorul nostru, oameni fără adăpost, oameni bolnavi, bătrâni, și alte categorii vulnerabile ale populație care s-a pomenit într-o criză fără precedent. Cuvântul lui Dumnezeu ne învață să ne iubim aproapele ca pe noi înșine. Chemăm oamenii să se implice în susținerea apropiaților, cunoscuților și celor ce au nevoie de ajutorul nostru. Dacă fiecare din noi vom depune efort pentru a face lumea mai bună, vom putea depăși cu ușurință barierele care ne stau în cale”, se arată în declarația ONG-urilor.

Fiecare regiune, echipă ONG, biserică, organizație teritorială, este rugată să se implice în ajutorarea oamenilor în etate și a celor cu dizabilități scrie în declarația organizațiilor semnatare.

”Situația creată de pandemia COVID-19, ne obligă să acționăm operativ, tranșant, fără nici-o ezitare. Fiecare dintre noi are datoria morală de a-și ajuta aproapele indiferent de circumstanțe. Este timpul când nu avem dreptul să fim egoiști și să ne gîndim doar la starea de sănătate a noastră și a celor apropiați nouă. Mai devreme sau mai târziu cu toții vom suferi direct sau indirect de acest virus care fără să vrem a schimbat și va schimba și mai mult lumea în care trăim. Membrii organizațiilor noastre, alături de instituțiile de stat, sunt implicați în mai multe acțiuni comune care au drept scop dezinfectarea spațiilor publice, informarea și prevenirea răspândirii COVID-19. Ne implicăm activ în ajutorarea bătrânilor și a persoanele imobilizate la pat care mai mult ca oricând au nevoie de suportul nostru. Orice grup de initiativă, ONG, biserică, agent economic ar trebui în limita posibilităților să contribuie la înlăturarea efectelor negative provocate de această epidemie și la promovarea în rândul societății a unui nou set de valori. Doar astfel putem evita un dezastru economic. Doar unindu-ne forțele vom putea învinge și merge spre viitor încrezători că Totul va fi BINE! Sperăm ca lumea să conștientizeze riscurile acestui fenomen și să pună capăt pe viitor nedreptății, individualismului, intereselor meschine și a tuturor acțiunilor care ne-au dispersat societățile, au dus la revolte, războaie și foamete. Valorile creștine reprezintă cât se poate de bine setul de principii după care trebuie să ne ghidăm și să devină o călăuză în viață”, se arată în declarația ONG-urilor.