La 2 decembrie 2016, la Bruxelles, a avut loc cea de-a 9-a Reuniune la nivel înalt a Parteneriatului de mobilitate Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Delegaţia ţării noastre a fost condusă de viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Daniela Morari iar cea a Uniunii Europene de către directorul pentru afaceri generale din cadrul Directoratului pentru migrație și afaceri interne a Comisiei Europene Marta Cygan.

La eveniment au participat experți ai statelor membre ale UE, reprezentanţi ai Comisiei Europene, FRONTEX, Fundaţiei europene pentru instruire, ai instituțiilor naționale (Ministerul muncii, protecției sociale şi familiei, Biroul migraţie şi azil al MAI, Biroul pentru relaţii cu diaspora) şi organizațiilor internaționale cu competente în domeniul migrației (ICMPD) (OIM).

În cadrul reuniunii s-au discutat rezultatele Parteneriatului de mobilitate Republica Moldova-UE în 2016, noile iniţiative şi priorităţile pentru anul viitor. Au fost trecute în revistă activităţile întreprinse în cadrul Instrumentului parteneriatului de mobilitate (Mobility Partnership Facility).

Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai statelor membre ale UE au apreciat efortul și dinamica implementării proiectelor și inițiativelor realizate în domeniul migrației legale și consolidării relaţiilor cu diaspora, prevenirii și combaterii migrației iregulare, facilitării mobilității circulare și integrarea migrației în politicile de dezvoltare ale țării.

Delegaţia moldovenească a reiterat deschiderea de a împărtăşi experienţa sa în cadrul activităţilor Parteneriatului de mobilitate la nivel regional şi global, în special, a statelor Parteneriatului Estic şi celor din Politica europeana de vecinătate care implementează sau sunt interesate să implementeze în viitor parteneriate similare.

La rândul sau, reprezentanții Comisiei Europene au informat despre ultimele evoluţii privind modificările Directivei cărţii albastre (EU Blue Card Directive), despre reforma sistemului european comun de azil, cât şi despre viitoarea funcţionare a Sistemului european de informație şi autorizare privind călătoriile (ETIAS) pentru cetăţenii statelor terţe.

Totodată, în cadrul reuniunii delegația moldovenească a prezentat baza online actualizată de date electronice Scoreboard al Parteneriatului de mobilitate, precum şi lista prioritarilor de cooperare pentru anul 2017.

În marja reuniunii, viceministrul Daniela Morari a avut o întrevedere bilaterală cu Olivier Onidi, şef-adjunct al Direcției generale migrație şi azil şi cu Belinda Pyke, şef al Directoratului pentru migrație, mobilitate şi inovație din cadrul Direcţiei generale migraţie şi afaceri interne (DG HOME) a Comisiei Europene. Discuţiile s-au axat pe ultimele evoluții în realizarea reformelor din domeniul afacerilor interne şi implementarea politicilor în domeniul migrației, propunerile Republicii Moldova în cadrul exerciţiului de revizuire a Politicii de vecinătate a UE, inclusiv, obiectivele ţării noastre vizând EUROSUR.