Ieri, la Chișinău, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației au dat start campaniei „Tinerii Ambasadori Europeni”. Inițiativa este un proiect-pilot finanțat de UE, având scopul de a-i informa pe tineri despre valorile europene și a-i mobiliza să se implice activ în soluționarea problemelor comunității lor.

Campania se va desfășura în perioada 8 noiembrie – 2 decembrie 2016, în 25 instituții de învățământ preuniversitar, 2 universități, 2 colegii și 2 școli profesional-tehnice din diferite raioane. În cadrul acesteia, „Tinerii Ambasadori Europeni” originari din state UE și din Republica Moldova se vor întâlni cu elevi și studenți, cu care vor discuta despre valorile și cultura europeană, posibilitățile de studiu și voluntariat, experiențe de bune practici ale tinerilor din UE. Totodată, asistați de „ambasadori”, elevii de la cele 25 de gimnazii și licee vor participa la un concurs dedicat celor mai bune idei de proiect. Proiectele cele mai reușite vor fi aduse la cunoștința instituțiilor diplomatice și donatorilor.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău Pirkka TAPIOLA a menționat că activitățile derulate în cadrul campaniei le vor permite tinerilor să înțeleagă mai bine ce este UE și să valorifice oportunitățile oferite de ea: „Prin intermediul acestei inițiative dorim să creăm o punte de legătură între tinerii din Republica Moldova și cei din UE, relații care se vor dezvolta în viitor. Unii oameni așteaptă asistență externă pentru a-și rezolva problemele, însă cei care pot cu adevărat să le soluționeze sunt ei înșiși.”

Campania este implementată de către Proiectul “Vecinii UE est” și Proiectul “Vizibilitatea UE și a asistenței UE în Republica Moldova în 2016”.