Sub pretextul promovării femeilor în politică, PD-ul propune schimbarea raportul de subvenționare a partidelor din partea statului, transmite Unimedia.info.
Partidul Democrat vrea modificarea articolului 27, aliniat I din legea cu privind partidele politice. Potrivit acestuia, „partidele politice au dreptul să primească anual finanţare de la bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale, în baza unui regulament aprobat de aceasta. Cuantumul alocaţiilor pentru acest scop se aprobă în legea bugetară anuală, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2% din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială prevăzute de legislaţie, şi se distribuie după cum urmează:
a) 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare;
b) 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale”, se arată în articolul 27, aliniat I.
PD comasează subpunctele a și b și propune un procentaj de finanțare de 87%. În același timp, în inițiativa legislativă, democrații propun ca să fie alocat 10% din buget pentru formațiunile care promovează femeile în politică.
Partidele politice care vor respecta cota de cel puţin 40% de candidaţi femei înaintaţi în circumscripţiile uninominale vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puţin 10% din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid şi de un coeficient de multiplicare pentru fiecare candidat femeie ales în circumscripţia uninominală conform legislaţiei privind partidele politice şi procedurii stabilite de Comisia Electorală Centrală.
De asemenea, PD-ul propune să se aloce 3% din bugetul subvențiilor, partidelor politice proporţional cu numărul de femei alese în funcţia de deputat în Parlament pe circumscripţii uninominale.
Regulamentul privind finanţarea partidelor politice, inclusiv metodologia de calcul va fi aprobată de către Comisia Electorală Centrală. Cuantumul alocaţiilor pentru acest scop se va aproba în legea bugetară anuală, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2% din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială prevăzute de legislaţie.
Vezi documentul înaintat de PD Biroului permanent al Parlamentului RM