La modificarea sistemului electoral autoritățile trebuie să țină cont în primul rând de doleanțele și interesele cetățenilor Republicii Moldova dar nu avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectului votului mixt. De această părere sunt experți, reprezentanți ai societății civile și chiar aleși locali care discută vineri schimbarea sistemului de vot, dezbateri reluate în Parlament.

„Comisia de la Veneția a aplicat duble standarde”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea. Iar secretarul general al Partidului Social Democrat Sergiu Coropceanu a menționat că autoritățile trebuie să se conducă de interesele cetățenilor. „Mereu am susținut teza că toate deciziile trebuie luate în interesul cetățenilor și nu la presiunea instituțiilor internaționale. Modificarea sistemului nu trebuie făcută la acceptarea sau neacceptarea străinilor”, a declarat acesta.

Experți marcanți în domeniu la fel consideră că unele prevederi al avizului Comisiei de la Veneția sunt politizate. Iar un consens național în Republica Moldova este practic imposibil a remarcat fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere. „Unele momente din recomandări sunt politizate. Fiecare le-am citit și știm care din ele. Ce ține de consens național, în țara noastră de la începutul anilor 90 nu a fost niciodată consens absolut în societate”, a declarat el.

Și expertul constituționalist Vitalie Catană consideră avizul o mostră de document politizat. „Nu știu dacă există vreo altă instituție care să-și fi întemeiat concluziile în baza unor presupuneri”. Totuși, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că autorii proiectului vor ține cont de recomandările tehnico-juridice ale avizului, care vin să îmbunătățească proiectul. Iar scopul discuțiilor este să fie identificate soluții în acest sens.