În dimineața de 5 decembrie, angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au patruns cu forța în apartamentul fostului guvernator al regiunii Odesa și liderul „Mișcării forțelor noi“ Mihail Saakasvili, a anunțat  David Sakvarelidze, fostul adjunct al procurorului general al Ucrainei. Tot el precizeaza pe Facebook ca Saakașvili a fost reținut.

Pe scara blocului și lângă domiciliul politicianului s-au adunat susținătorii sai, care au negociat cu forțele speciale SBU. Potrivit RIA „Novosti“, între acestia și forțele speciale au izbucnit încăierari, scrie paginaderusia.ro.

Politicianul s-a refugiat pe acoperișul blocului sau.

Corespondentul postului de televiziune „112 Ukraina“ a raportat că, aflat pe acoperiș, Saakașvili a cerut reprezentanților SBU să nu se apropie.

Totodata, ex-președintele Georgiei striga de pe acoperis ca președintele Ucrainei Petro Poroșenko este un hoț, îndemnând suporterii să nu permită forțelor de ordine sa-l ”răpeasca”. „Poroșenko este un hoț, Poroșenko este un trădător al poporului. Indiferent ce mi se intampla, chem poporul sa iasa in strada și să continue să lupte … Va implor ucraineni nu permiteti sa fiu rapit, nu permiteți fărădelegea și hotia lui Poroșenko și a gaștii lui ..! ” – ar fi strigat Saakașvili de pe acoperiș.

Corespondentul postului de televiziune ucrainean TSN- „1 + 1“ a relatat ca Saaakasvili a amenintat ca se arunca de pe acoperis daca fortele de ordine se ating de el.

După cum se poate observa din imaginile video filmate de Ivan Slobodianik, membr ual „Mișcarii forțelor noi“, langa apartamentul lui Saakașvili au fost concentrate trupe SBU în muniție completă.

Ulterior s-a anuntat retinera lui Saakasvili de catre ofiterii SBU. Reținerea sa a fost confirmata și de deputatul Viktor Ciumak. „Comandoul SBU l-a retinut pe Mihail Saakașvili pe acoperișul casei sale” – a spus el în direct pe postul Televiziunii publice.

Între timp, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat efectuarea unei perchezitii si retinerea lui Saakașvili în cadrul procedurii de urmărire penală.

„Într-adevăr, are loc o ancheta penala. SBU ofera sprijin operațional în cadrul investigării derulate de către Procurorul General al Ucrainei“ – a declarat Elena Gitlianskaia, purtator de cuvant al SBU, citata de agenția „Interfax-Ucraina“. În același timp, ea nu a precizat despre ce fel de dosar penal este vorba.

Agenția afirma ca acțiunea penală vizeaza un oficial al guvernului anterior al Ucrainei.

Agentia de presa rusa TASS afirma, citandu-l pe avocatul lui Saakasvili – Pavlo Bogomaz – ca politicianul de origine georgiana este acuzat de tentativa de lovitura de stat.

După demisia din funcția de guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili a părăsit Ucraina și a fost lipsit de cetățenia ucraineană, care i-a fost oferita de președintele Petro Poroșenko. La începutul lunii septembrie, cu sprijinul sustinatorilor săi, el s-a întors în Ucraina fortand frontiera de stat. Tribunalul l-a găsit vinovat de trecerea ilegală a frontierei și l-a amendat. Saakașvili a depus o cerere Serviciului de migrare pentru a statut de cetățean care are nevoie de protecție suplimentară, dar a fost refuzat.

După aceea, Procurorul General al Ucrainei, Iuri Luțenko a declarat că Saakașvili poate fi extrădat în Georgia, unde fostu presedinte a fost condamnat in lipsa in cateva dosare penale.

În prezent, Saakașvili încearcă să atace decizia Serviciului de migrație. Judecarea apelului sau este programata pentru 12 decembrie. De asemenea, el a depus o plangereain care cere invalidarea decretului semant de Petro Porosenko prin care îi este retrasa cetățenia ucrainea. Decizia Curtii Administrative Supreme a Ucrainei va fi pronuntata pe 21 decembrie.