Compania Nord Stream-2 AG, controlata de Gazprom Rusia, a plătit unor firme de lobby americane aproape un milion de dolari pentru ajutor în contracararea noilor sancțiuni SUA, potrivit unei investigatii a publicatiei „Adevărul ucrainean“.

Ziarul sustine că banii Gazprom au ajuns la patru companii de lobby din SUA – Roberty Global, Сapitol Counsel, Hawksbill Group și SMW PARTNERS, firma fostului congresman John Sweeney, scrie paginaderusia.ro.

Potrivit autorilor materialului, firmele de lobby s-au angajat să contracareze „potențiale sancțiuni financiare“ la începutul lunii iulie 2017 – cu câteva săptămâni înainte de prezentarea proiectului de lege în Senat care a extins sanctiunile sectoriale ale SUA impuse Rusiei.

Publicatia amintește că sancțiunile SUA împotriva proiectului energetic Nord Stream-2 sunt formulate astfel: „Să se continue contracararea conductei Nord Stream-2, având în vedere impactul negativ al acesteia asupra securității energetice a Uniunii Europene, dezvoltarea pieței de gaze naturale din Europa Centrală și de Est și reformele energetice din Ucraina“.