Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a suspendat licitația pentru procurarea vaccinurilor anti-COVID, pentru că a avut nevoie de timp să răspundă la „clarificări”. Asta este explicația CAPCS, care a reluat licitația și a extins termenul de depunere a ofertelor până pe 3 aprilie. Unitatea de măsură a fost modificată din „doză” în „cură de vaccinare”, transmite 24h.md cu referire la telegraph.md.

Dilema a apărut după ce CAPCS a fost întrebat de importatori câte persoane vrea să vaccineze, pornind de la ideea că avem seruri cu două doze, și cu doză unică – cum fi Janssen. Deși și-a apărat poziția, Centrul a suspendat licitația, a schimbat toată documentația și a reîncărcat-o pe platforma de achiziții astăzi, transmite sanatateinfo.md.Astfel, conform noii documentații, statul nu mai cumpără doze de vaccin, ci „curs complet de vaccinare” și din documentație reiese că se vrea a procura „200.000 de cursuri complete de vaccinare”. În termeni mai simpli ar însemna că se vrea a fi vaccinate 200.000 de mii de persoane. Vaccinurile se vor procura fie în două doze, fie într-o doză singură cum ar fi serul Janssen, al celor de la Johnson&Johnson. Bugetul a rămas același – 70.000.000 de lei. Ar reieși că pentru o persoană vaccinată cursul complet așa cum îl numesc autoritățile ne-am costa din banii publici 350 de lei sau aproximativ 19 dolari. Până acum câteva zile în documentație figura doza ca și cantitate, iar autoritățile planificau să cumpere „400.000 de doze” pentru același număr de populație.Și pentru că CAPCS a avut nevoie de aproape două zile pentru clarificări și modificarea documentației, licitația a fost repornită, iar termenul de depunere a dosarelor – extins. Mai exact până la 3 aprilie.

Acum, dilema este alta. Tot CAPCS a trimis pe 22 martie scrisori către producătorii de vaccinuri în care solicită negocierea directă cu aceștia. CAPCS le-a pus termen limită pentru răspuns și începerea rundelor de negocieri până la 29 martie. În acele scrisori, CAPCS anunță producătorii că vrea să cumpere „doze” de vaccinuri – 400.000 la număr. Autoritatea le-a dat producătorilor doar cinci zile la dispoziție în care să analizeze oferta, să-și stabilească prioritățile, să-și analizeze lanțul de distribuție și să completeze toate datele prevăzute în documentație.Chiar și dacă una din marile companii ar fi fost interesată de oferta Moldovei, oricum oferta câștigătoare se consideră cea mai ieftină, ceea ce înseamnă, dacă și mai era nevoie de menționat, că Pfizer și Moderna devin complet dezinteresați de ofertă. La acestea toate se adaugă scandalul în care este implicată AstraZeneca privind interdicția de a exporta vaccinuri din UE. Mai au șanse vaccinul chinezesc Sinopharm, Janssen și Sputnik-V. Doar Janssen se administrează într-o singură doză și deocamdată doar Janssen este autorizat pe piața americană și cea europeană. De altfel, vaccinul rusesc este mult mai scump, comparabil cu cel produs de AstraZeneca – 10 dolari, în comparație cu prețul AstraZeneca, care variază între 2,5 și 3,5 euro.