Pe parcursul săptămânii trecute în penitenciarele din țară au fost înregistrate două decese somatice în rândul persoanelor private de libertate. Informația a fost făcută publică de Administrația Națională a Penitenciarelor.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, săptămâna trecută, în penitenciare a fost înregistrat un număr mediu zilnic de aproximativ 6390 persoane, 40 – persoane eliberate, 55 – reținute și plasate în izolatoarele de urmărire penală.

Potrivit planului activităților de educație și asistență psiho-socială, persoanele deținute au beneficiat de 222 ore educative, în baza programelor de schimbare comportamentală și școlarizare. Prezența beneficiarilor la programele educative și psiho-sociale a fost de 1456 persoane.

De asemenea, a fost asigurată asistența medicală de urgență prin intermediul serviciului de urgență 112 în 23 de cazuri și au fost efectuate 17 examinări în instituțiile medico-sanitare publice. Au fost înregistrate două cazuri de decese somatice în rândul persoanelor private de libertate.

Totodată, la moment în sistemul administrației penitenciare sunt următoarele date epidemiologice în legătura cu infecția COVID-19:

Persoane private de libertate:
1) Total testări de la începutul pandemiei – 1123;
2) Total deținuți confirmați de la începutul pandemiei – 232;
3) La tratament (active) – 10;
4) Total deținuți imunizați complet anti-COVID-19 – 2743 (42,92%)
5) Decese în rândul persoanelor private de libertate în legătură cu infecția COVID-19 – 0.

În scopul contracarării pătrunderii obiectelor interzise în penitenciare, în urma efectuării perchezițiilor, la punctele de control și trecere, angajații sistemului administrației penitenciare au depistat: 2 litri de băutură alcoolică, 400 ml de substanță lichidă de culoare cafenie și un pachet cu o substanță, ambele de proveniență necunoscută și accesorii pentru telefoane mobile.