Doi cetățeni ai Ucrainei, prinși la începutul anului 2016 în punctul de trecere Leușeni cu circa 250 mii de țigarete de contrabandă, au fost condamnați la 2 ani de privațiune de libertate.

Urmare a complexului de probe acumulate în cadrul cauzei penale, pornite la data de 21 ianuarie 2016, Judecătoria raionului Hâncești a luat decizia aplicării pedepsei pe faptul comiterii infracțiunii de contrabandă.

Începând cu luna noiembrie 2015, pentru valorificarea unor informații operative, ofițerii de investigații și cei de urmărire penală din cadrul Departamentului Poliției de Frontieră au desfășurat măsuri speciale de investigații, cu documentarea a câteva treceri frauduloase a mărfurilor de contrabandă și anume, țigări cu timbrul de acciz al Ucrainei.

În acest sens, polițiștii de frontieră au relevat o schemă frauduloasă. Marfa dată se producea pe teritoriul Ucrainei, ulterior se întroducea în mod fraudulos în R.Moldova, care la fel pe căi ilegale era transportată în una din țările UE.

În baza informațiilor acumulate, la data de 21 ianuarie 2016, în jurul orei 01.10, în punctul de trecere Leușeni-Albița, polițiștii de frontieră au verificat camioneta unei mașini înmatriculată în Polonia, în care se aflau doi cetățeni ai Ucrainei, cu vârste de 25 și 42 de ani.

La verificarea fizică a autovehiculului, într-un spaţiu special amenajat, fabricat artizanal în acoperişul compartimentului marfar, s-au depistat 12 414 pachete de ţigări, cu timbre de acciz al Ucrainei, valoarea în vamă fiind estimată la circa 198 mii lei. Inițial, cetățenii ucrainenii au fost reținuți pentru 72 de ore, iar după expirarea termenului au fost plasați în stare de arest preventiv.