Douăzeci de persoane, inclusiv angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii şi reprezentanţi ai unor reţele farmaceutice, au fost reţinute astăzi, 9 februarie, de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi de procurorii anticorupţie. Acestea sunt bănuite de corupere şi abuz în serviciu, implicare în scheme frauduloase. Până în prezent, au fost reţinuţi 12 angajaţi ai instituţiilor medicale din Chişinău, Cahul, Edineţ şi opt reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din Chişinău.
Potrivit materialelor cauzei, reprezentanţii companiilor farmaceutice identificau medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare şi îi convingeau, contra unor remunerări ilicite, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. La rândul lor, angajaţii instituţiilor medicale le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi unitatea farmaceutică de unde pot fi achiziţionate acestea. În schimbul serviciilor de promovare, angajaţii medicali erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării, informează un comunicat al CNA.

În timpul documentării s-a constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienţilor, pe motivul apropierii datei de expirare a termenului de valabilitate a produsului.

În acelaşi dosar, au fost investigate şi acţiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care ar fi inclus sau menţinut anumite produse farmaceutice pe Lista medicamentelor compensate, acest lucru fiind făcut contrar Regulamentului.

Suspectaţi de complicitate cu marile companii farmaceutice sunt şi unii reprezentanţi ai Inspectoratului farmaceutic GPP şi Dispozitivelor Medicale din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi furnizat  companiilor farmaceutice informaţii cu privire la controalele inopinate ce urmau a fi efectuate de către Agenţie şi că le-ar fi dat asigurări că nu vor fi sancţionate chiar dacă vor fi depistate anumite încălcări.

În cadrul percheziţiilor, la unii agenţi de vânzări au fost ridicate mai multe probe relevante pentru dosar, inclusiv bani şi bunuri, destinate remunerării cadrelor medicale pentru promovarea produselor medicale. Totodată au fost ridicate liste cu o evidenţă nominală a medicilor implicaţi în reţeaua de promovare a medicamentelor, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor, dar şi sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare.

Totodată, au fost ridicate rețete ştampilate, cu preparatul farmaceutic prescris, însă fără indicarea numelui pacientului, precum şi sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută.

Investigaţiile continuă în vederea identificării altor persoane,  implicate în schemă.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă până la zece ani de închisoare, iar angajaţii companiilor farmaceutice – până la şase ani de detenţie.

Via trm.md