Dosarul fabricat în Rusia împotriva liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, are la bază o plângere depusă de Renato Usatîi. Acest lucru a fost anunțat de portalul de investigații Zeppelin, care precizează că Usatîi nu este martor în dosar, cum a anunțat personal, ci parte vătămată și asta pentru că, potrivit plângerii,  Plahotniuc i-ar fi dorit moartea, din motive politice.
”Conform versiunii lui Usatîi și a anchetatorilor ruși, tentativa de omor ar fi avut loc în 2014, când Vlad Plahotniuc ar fi apelat la cetățeanul moldovean Denis Rusu, care împreună cu gruparea criminală condusă de acesta urma să organizeze asasinarea lui Usatîi. Însă, din fericire pentru ultimul, aceștia au comis o altă crimă și la 4 iulie 2014 au fost reținuți de poliția de la Chișinău”, se arată în investigația publicată de Zeppelin.
Denis Rusu a fost reținut pentru jaful armat de la filiala Victoriabank de la centrul comercial Metro, în urma căruia a fost omorât un incasator al băncii și au fost furați 1,5 milioane de lei. După ce gruparea lui Rusu a fost prinsă, Usatîi a ieșit în public cu afirmații că urma să fie asasinat. El spunea atunci că nu crede că Plahotniuc i-ar fi vrut moartea și l-a acuzat de comandarea crimei pe fostul premier Vlad Filat. Reporterii de la Zeppelin au discutat cu Denis Rusu, care a calificat acuzațiile lui Usatîi din 2014 drept PR și încercare de atragere a atenției față de propria persoană. Acesta a declarat că nu îi cunoaște nici pe Vlad Plahotniuc, nici pe Renato Usatîi și nici pe cineva din anturajul lor.
Zeppelin atrage atenția și asupra faptului că Usatîi nu s-a adresat în 2014 în instanțele din Republica Moldova, pentru a denunța atentatul la viața sa și a se proteja, ”în schimb, și-a amintit s-o facă abia acum, peste 3 ani, în fața autorităților din Federația Rusă, expunând o versiune contrară propriilor declarații din 2014. Mai mult, acesta nu s-a temut să revină în Republica Moldova, stat capturat, după cum spune chiar el, de către cel care a comandat asasinarea sa și să participe activ în viața politică din țară. În octombrie 2015 acesta a fost chiar reținut de SIS, după care a fost eliberat și a participat nestingherit la campania electorală pentru alegerile locale, fiind ales primar de Bălți”.
Autorii investigației constată că dosarul reprezintă o nouă operă mediatică a lui Renato Usatîi, iar faptul că parte a scenariului a devenit și justiția din Rusia confirmă legătura lui Usatîi cu FSB și implicarea serviciilor speciale rusești în hărțuirea politicienilor de la Chișinău, în cadrul războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.