Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, îl susține pe ambasadorul SUA, James Pettit, și este de acord cu declarațiile acestuia privind relațiile dintre România și Republica Moldova.

Diacov comentează replicile multor politicieni referitor la declarațiile lui James Petitt și le califică drept „reacții la isteria unionistă declanșată de Băsescu și alți politicieni de tipul lui din Moldova și România, în ultimul timp”.

Într-o postare pe Facebook, Diacov menționează că „ambasadorii acreditați în Republica Moldova întotdeauna vor apăra independența și suveranitatea țării noastre. Mai mult, din păcate, decât unii politicieni de ai noștri”.

24h.MD precizează că  ambasadorul James Pettit a declarat, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1, că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a spus ambasadorul SUA, James Petitt.