Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a comentat decizia CC cu privire Procuratură. Într-o postare pe Facebook, Tănase lasă să se înțeleagă că Guvernul Sandu a gafat grav, când a încălcat procedura de numire a Procurorului General.

“Era evidentă de la bun început neconstituționalitatea procedurilor de desemnare a Procurorului General interimar, a procedurii de „preselecție” de către Ministrul Justiției, precum și politizarea mecanismelor de eliberare din funcție a Procurorului General. La acea vreme, atenționam că eliminarea CSP din procesul decizional este formula politizării perfecte a mecanismului de numire a Procurorului General. Tot atunci, am avertizat că, în spiritul loialității constituționale și din respect pentru Curtea Constituțională, ar fi fost corect ca toți factorii de decizie implicați în procesul de numire a Procurorului General, să aștepte soluția Curții Constituționale, care avea pe rol o sesizare la acest subiect, și abia după asta să acționeze, în funcție de constatările CCM. Din aceasta perspectivă, Hotărârea CCM de azi nu a produs absolut nici o surpriză”, scrie Tănase.

Fostul președintele al CC mai constată că aceste încălcări s-au făcut cu susținerea societății civile proguvernamentale (de la acea vreme), care “s-a făcut că nu vede sau nu înțelege semnalele de alarmă din opiniile Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR și care, în mod inadmisibil, „interpreta” constatările acestora ca pe o posibilitate de a „merge” și mai departe cu asemenea aventuri”.

Astăzi, Înalta Curte a calificat decizia Guvernului Sandu de a organiza concursul pentru numirea unui Procuror General drept neconstituțională. Potrivit CC, Ministerul Justiției, care era condus de Olesea Stamate, a redus rolul constituțional al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), iar potrivit Comisei de la Veneția, acest lucru este inadmisibil.