Împreună cu maestrul Eugen Doga şi delegaţia Consiliului Județean Neamț, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău, primarul capitalei, Ion Ceban, a vizitat clădirea istorică din centrul orașului care va fi reabilitată. Acolo va fi creat un Centrul cultural în numele marelui compozitor.

„Colegii noștri s-au arătat deschiși și interesați să ne susțină în realizarea proiectului. Edificiul cu suprafaţa de 228 m2 de la intersecţia str. V. Alecsandri – V. Micle, a fost mulți ani abandonat. Actualmente facem expertiza tehnică a clădirii, iar ulterior vor demara lucrările de proiectare și reabilitarea bunului imobil.

Este o destinație aleasă împreună cu maestrul Eugen Doga, iar acolo ne propunem să fie un atelier pentru toți doritorii și iubitorii lucrărilor compozitorului și care va avea ca misiune cercetarea și valorificarea creației și personalității maestrului.

Şi curtea din preajma clădirii la fel va fi reabilitată și va avea menirea de a găzdui mai multe evenimente în aer liber”, a scris pe pagina sa de facebook edilul capitalei.

Clădirea unde va fi creat Centrul cultural „Eugen Doga” este (Vila urbană a inginerului Koropotniţki) se regăsește în lista monumentelor de arhitectură de însemnătate naţională, introdusă în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău.

Aceasta a fost construită în anii 30 ai secolului al XX-lea, după proiectul arhitectului G. Cujbă.

„Marele compozitor, Eugen Doga, este o valoare nu doar pentru municipiul Chişinău, dar pentru întreaga ţară, inclusiv pe plan mondial. Este o onoare pentru noi să reușim să realizăm acest proiect care va fi inedit în felul său pentru chișinăuieni și oaspeții capitalei”, a mai adăugat Ion Ceban.

Amintim că anul 2022, în care marele compozitor celebrează a 85-a aniversare din ziua naşterii, a fost declarat Anul Cultural Eugen Doga.