Situația în legătură cu criza provocată de pandemia COVID-19, în Republica Moldova este una critică. Cel puțin despre asta ne avertizează însăși Ala Nemerenco, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății și cea care spunea înaintea alegerilor prezidențiale că dacă Maia Sandu va deveni Președinte, pandemia va fi terminată.

Privind la datele din trecut, mai exact la finele lunii august din anul 2020, atunci când Republica Moldova înregistra record după record și ajunge la peste 400 cazuri de infectări, pe zi, Ala Nemerenco prefera să facă aluzie la faptul că alegerile prezidențiale și ulteriorul câștig al Maiei Sandu, vor schimba situația din țară, spre bine: „nu mai e așa mult până la 01/15 noiembrie.”

Totuși, la momentul de față, terminați suntem noi, cu aproape 2000 de cazuri COVID-19 pe zi, chiar mai mult decât până la investirea Maiei Sandu în funcția de Președinte.

Odată cu aceasta, am și eu să adresez mai multe întrebări către consilierul Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății și anume: Unde ne duceți? Când o să se oprească asta? Când o să ia o gură de aer medicii? De ce lăsați lucrurile în voia soartei? Sunteți atât de incapabili să vă descurcați sau altceva e la mijloc?

De facto, sunt aceleași întrebări pe care le adresa Ala Nemerenco conducerii țării, la sfârșitul anului 2020, atunci când în Moldova se înregistrau 1442 cazuri noi de infectare, mai puține decât în zilele de azi.

Dar, înafară de mărirea numărului de infectări, s-a schimbat ceva, de atunci și până în ziua de azi? Ori, acum, nu continuă să moară cetățeni de-a noștri (mame, tați, frați, surori etc.)?

Dacă ar fi să mergem după logica fostului Ministru al Sănătății, cea care menționa în data de 11 octombrie a anului trecut că nu o să-i ierte niciodată, moartea oamenilor dragi – rudelor și colegilor medici din cauza implicării, pe atunci, a Președintelui Igor Dodon, în gestionare a epidemiei, actualmente, cetățenii care își pierd apropiații (23 decese înregistrate pentru ziua de ieri), ar trebui, la fel să verse toate păcatele și tot negativismul asupra Președintelui nou-ales, care de facto, nu luptă cu pandemia de COVID-19.

Trist e că în timp ce noul val de COVID-19 aduce multe lacrimi și durere în casele moldovenilor și țara e în pragul unui lockdown, Președintele de care nimic nu depinde, Maia Sandu, continuă să pună accente pe același subiect: alegeri parlamentare anticipate, alegeri parlamentare anticipate…

Dar, să revenim la Ala Nemerenco, cea care la finele lunii septembrie se întreba, dacă moldovenii vor continua să se revolte, atunci când cifra cazurilor de COVID-19, va ajunge la 2000?

Cu părere de rău, suntem tot mai aproape de 2000 de cazuri, zilnice, iar schimbări spre bine, odată cu venirea în funcție a noului șef de stat, nu prea se prevăd, ori de altfel – La ce bun dacă totul decurge ca și ieri, ieri ca alaltăieri, mai alaltăieri ca poimâine…la ce bun avem un nou Președinte dacă ne confruntăm cu probleme vechi, care la rândul său au devenit și mai grave?

Sănătate!

P.S. Vă mai amintiți de cazul când Ministru al Sănătății în exercițiu, Viorica Dumbrăveanu, a fost zărită făcând cumpărături într-un market din capitală, nepurtând mască de protecție, pentru ce a fost și criticată? Apoi, vă sfătui să priviți ce spune consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco pe seama subiectului de purtare a măștilor de protecție: