Prima şedinţă de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a a început cu stângul. O ședință dedicată unui discurs electoral a unui președinte din trecut.

Venirea viitorului se amână  – acest mesaj a fost transmis de legislatura a XI-ea societății. Mulți considerau că astăzi se va da startul noii politici calitative și profesioniste. Toți urmăreau prima ședință și așteptau startul programului schimbării, soluții de la noul Parlament. Societatea civilă și mass-media și-au făcut temele pe acasă. Cu toții au așteptat finisarea campaniei electorale în care se află Republica Moldova în ultimii ani. Personal așteptam să recunosc că am greșit atunci când ziceam că criza politică va continua. Însă cele mai negative prognoze s-au confirmat.

Astăzi s-a produs un eveniment care nu merită atenție într-o societate dezvoltată politic, într-o societate condusă de politicieni cu cultură politică ce au stimă fața de propriul electorat, de societatea civică, de jurnaliști.

Astăzi am văzut cu toții continuarea campaniei electorale, a unui eveniment electoral cu scop de discurs despre trecut, corupție și plin de mesaje emoționale negative. Ceea ce s-a întâmplat și continuă să se întâmplă în Moldova știe și simte fiecare cetățean. Avem nevoie de strategii și soluții urgente în fiecare direcție. Oamenii au așteptat propuneri, viziuni de schimbări și poate chiar o speranță de viitor.

În rezultat, Legislatura actuală nu a putut nici măcar să aleagă conducerea Parlamentului și nici fracțiunile parlamentare. Acest lucru confirmă faptul că majoritatea parlamentară sau nu este capabilă de a realiza promisiunile simple din lipsa cadrelor capabile să vină în fața societății cu soluții și viziuni profesioniste, sau în cadrul majorității actuale există bătălii pentru fotolii importante din țară.

Într-o țară dezvoltată politic se taxează politicienii ce prezintă lipsă de respect și responsabilitate față de societate (societatea civilă, lucrători de stat, jurnaliștii). Următoarea ședință a Parlamentului de pe data de 29 iulie ar fi fost ignorată și de presă, și de cei care cu adevărat vor schimbări. Pentru că doar societatea are capacitatea să îndrume oamenii buni spre fapte bune.

Dar și așa s-a zis prea multe pentru un eveniment ce nu merită atenție.

Autor:  Ian Lisnevschi