Decizia UE, de a oferi bani pentru unele programe în următoarele săptămâni și asistența macrofinanciară în 2018 este ca un duș rece peste capetele înfierbântate ale unor politicieni din opoziția de la Chișinău. Constatarea este făcută de către jurnalistul Petru Bogatu într-un editorial pentru portalul deschide.md.
”Nimeni nu a pus la îndoială venirea banilor europeni până în momentul în care unele partide ale opoziției extraparlamentare au cerut blocarea sprijinului financiar din cauza adoptării sistemului de vot mixt. PAS, PPDA și PLDM au reușit chiar să impună în Parlamentul European (PE) dezbateri pe tema reformei electorale din Republica Moldova. Și spiritele s-au încins.
Unele partide transnaționale din PE s-au înfierbântat într-atâta, încât au amenințat cu suspendarea suportului economic internațional. Astfel, lupta politică internă a fost transferată pe teren european, unde s-au dat bătălii oratorice crâncene”, explică Petru Bogatu.
Cu toate acestea, editorialistul se arată sceptic că urzeala opoziției ar fi avut efect. ”Bruxellesul recunoaște că Guvernul Filip este în grafic. Că își face temele și merită să fie încurajat. Dar chiar dacă nu ar fi fost așa, chiar dacă Guvernul Filip ar fi un repetent incurabil, iar reformele s-ar realiza mult mai lent decât se fac astăzi, era acesta un motiv ca UE să abandoneze Chișinăul? Să-l lase la voia întâmplării? Să-l cedeze gratis Rusiei? Doamne ferește!”. Petru Bogatu se arată convins că dacă lucrurile ar fi stat mai prost decât sunt astăzi, finanțarea internațională era să fie oferită oricum. Și asta pentru că Bruxellesul nu-și va asuma rolul de ucigaș al aspirațiilor europene ale Republica Moldova care sunt recunoscute acum oficial într-un document al Parteneriatului Estic.