Jurnalistul Petru Bogatu scrie într-un editorial pentru portalul Deschide.md că refuzul liderilor opoziției de la Chișinău de a participa la dezbaterile privind modificarea sistemului electoral nu face decât să genereze speculații, să incite spiritele și să polarizeze tot mai mult societatea. Bogatu propune ca opoziția să vină să se confrunte direct cu reprezentanții puterii, astfel am asista la niște polemici lămuritoare în multe privințe, opinează el.

“În ultimul timp, ce-i drept, trimișii PAS, PLDM sau PPDA au participat la unele dezbateri. S-au eschivat însă să se confrunte direct cu reprezentanții puterii. De ce Maia Sandu să nu se întâlnească față în față cu Vlad Plahotniuc, de exemplu, iar Viorel Cibotaru cu Andrian Candu? Am asista la niște polemici lămuritoare în multe privințe. Neglijarea dialogului opoziției cu puterea este contraproductivă. Generează speculații, incită spiritele, produce noi fracturi sociale, polarizând și mai mult societatea, după cum a scris recent pe o rețea socială deputatul Valeriu Ghilețchi. Procedând astfel, PAS, PLDM și alte partide par să fie tentate să transforme confruntările de idei în lupte de stradă”, este de părere Petru Bogatu.

Potrivit lui, renunțarea Maiei Sandu la dezbateri publice cu oamenii guvernării este cu atât mai stranie cu cât ea are o obligație neonorată față de electoratul ei încă din alegerile prezidențiale când a pierdut confruntarea cu Igor Dodon. Candidatul socialiștilor a reușit atunci să-i impună propria agendă politică, bazată pe slăbiciunile și gafele monumentale comise de fostele guvernări democratice, ceea ce a constrâns-o să adopte o poziție defensivă, fapt soldat până la urmă cu pierderea scrutinului.

Liderul PAS are posibilitatea să se revanșeze cel puțin parțial. Să convingă opinia publică că reforma electorală la ora actuală este inoportună. Și totodată, să explice, împreună cu Viorel Cibotaru, de ce în 2013, când PLDM a votat în Parlament adoptarea sistemului electoral mixt, schimbarea era binevenită, iar astăzi nu.