Atacul Rusiei asupra sistemului bancar din Moldova și încercarea de destabilizare a situației după semnarea Acordului de Asociere cu UE este o ipoteză plauzibilă. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Național. Editorialul succede interviul acordat de fostul fostul șef adjunct al Serviciului de prevenire și spălare a banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, portalului zeppelin.md.

”După ce AIE-2 semnase, la 27 iunie 2014, Acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE, ratificat, pe 2 iulie 2014, de Parlamentul de la Chișinău, în pofida avertismentelor și sancțiunilor economice aplicate de Rusia, pare „firesc” ca Moscova să încerce să-i pună la punct pe „vasalii” nesupuși, care au sfidat-o. Să fie întâmplător faptul că lovitura principală asupra BEM a fost dată înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014? Dacă reușea prăbușirea sistemului bancar, alegerile parlamentare erau compromise, degenerau în revolte și confruntări”, scrie Nicolae Negru.

Negru mai spune, în context, că dezvăluirile lui Gofman nu ar trebui să-i surprindă decât pe cei care se informează doar dintr-o singură sursă.

”Fiți de acord, e o ipoteză plauzibilă, mai ales dacă ținem cont de evenimentele din Ucraina, care a fost ținta unui război hibrid declanșat de aceeași intenție a Kievului de a semna Acordul de asociere cu UE. Despre posibilitatea implicării Rusiei în furtul miliardului s-a scris și în presa străină, sincronizarea fraudei cu alegerile parlamentare pare prea puțin întâmplătoare celor care analizează evenimentele din Republica Moldova. La noi, asupra ipotezei respective s-a mai pronunțat Petru Bogatu.
Așa că cele spuse, zilele trecute, de fostul șef adjunct al Serviciului de prevenire și spălare a banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, nu ar trebui să-i surprindă decât pe cei care se informează doar dintr-o singură sursă”, notează editorialistul citat.
Jurnalistul ne mai invită să analizăm cu atenție și rolul fostului premier Vlad Filat în tentativa de distrugere a sistemului bancar.

”În același context, trebuie revăzut și rolul lui Filat. A fost Filat dominat de niște „patimi” financiare sau a acționat la comandă, în tandem cu Platon, pentru a submina și compromite cursul proeuropean pe care îl întruchipa? Nu este exclus nici una, nici alta. Posibil, ne aflăm la începutul unei noi etape în dezlegarea enigmei legate de „furtul secolului”, conchide Nicolae Negru.