Numărul tot mai mic de oameni care ies la protestele organizate de opoziție contra votului mixt demonstrează că liderii politici nu mai sunt convingători, ar trebui să accepte situaţia actuală şi să se pregătească de alegeri. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, editorialistul de la Ziarul Național mai spune că votul mixt nu trebuie privit ca sfârşitul lumii. ”Acest sistem electoral există şi prin alte părţi, în unele funcţionează mai bine, în altele – mai rău”.

„Putem spune că numărul participanților nu a fost mai mare faţă de mitingurile precedente, de după adoptarea sistemului electoral mixt. În cazul de faţă, putem spune că protestatarii nu au fost mai convingători decât datele trecute. Prin urmare, am putea chiar concluziona că etapa protestelor, în general, a ajuns într-un punct în care guvernarea se poate simţi mai liniştită decât mai înainte şi că alegerile anticipate nu mai pot avea loc în Republica Moldova decât printr-o intervenție externă din partea Federaţiei Ruse, de exemplu, prin intermediul domnului Dodon.”

„ Opoziţia, dacă nu are susţinerea suficientă a populaţiei, a alegătorilor, trebuie să se conformeze cu această situaţie şi să se pregătească de alegeri. De ce cetăţenii Republicii Moldova nu ies în număr suficient la aceste proteste? Îmi pare că asta ar fi trebuit să fie întrebarea. Aș zice că cetăţenii Republicii Moldova s-au săturat, nu mai au încredere nici în putere, nici în opoziţie, nici în perspectiva unor schimbări. Ei ori că nu vin la aceste proteste, ori, în general, pleacă din ţară. Este o situaţie foarte gravă, din punctul meu de vedere”, a adăugat jurnalistul Nicolae Negru.

În același timp, el crede că liderii opoziției, prin axarea pe schimbarea sistemului electoral, lasă în umbră anumite probleme, inclusiv şi cea a ”furtului miliardului”. ”Putem spune că de la început chiar s-a mers greşit, atunci când liderii protestelor au îndreptat mişcarea protestatară spre scopuri politice, cum ar fi, de exemplu, demiterea guvernului, demiterea preşedintelui, alegeri anticipate în loc să se meargă, pas cu pas, pe subiecte ca pedepsirea persoanelor implicate şi pe anumite reforme foarte necesare, inclusiv demonopolizarea mass-media – o problemă foarte gravă în Republica Moldova”, mai spune jurnalistul.