Angela Merkel este alături de Emmanuel Macron o ferventă partizană a creării unei armate europeană ieșite de sub umbrela NATO, scrie evz.ro.

„Avioane de luptă și elicoptere care nu zboară. Nave și submarine care nu pot naviga. O gravă penurie de orice, de la muniție la lenjerie de corp.”

Așa începe o analiză realizată de Politico despre situația catastrofală în care a ajuns armata Germaniei după cele patru mandate de cancelar ale Angelei Merkel.

Iar Politico merge și mai departe și afirmă că nu ar fi exagerată comparația cu „Banda care nu putea trage drept” (o comedie americană din anii 1970), dat fiind că guvernul a decis să se descotorosească de pușca de asalt standard a armatei germane, G36 produsă de Heckler & Koch, după ce s-a descoperit că aceasta manifesta grave devieri de la țintă când se încălzea.

„Nu există suficient personal, nici material și ne confruntăm adesea cu o mare penurie”, conchidea la sfârșitul lui ianuarie Hans-Peter Bartels, parlamentar social-democrat, însărcinat cu monitorizarea stării Bundeswehr. „Trupele sunt departe de a fi complet echipate.”

Analiza Politico este necruțătoare: „Cândva una dintre cele mai temute (și brutale) forțe combatante de pe planetă, astăzi armata germană arată mai degrabă ca un departament de pompieri voluntari (…) decât ca o mașină militară modernă.”

Cu ocazia unei recente călătorii în Lituania, unde aproximativ 450 de militari germani au fost desfășurați în cadrul unei misiuni NATO cu scopul de a descuraja o agresiune rusă, oficialii americani au fost consternați să descopere membrii Bundeswehr comunicau între ei prin telefoane mobile nesecurizate, din cauza lipsei de materia radio securizat.

Mai puțin de 20% dintre cele 68 de elicoptere Tiger ale Germaniei și mai puțin de 30% dintre cele 136 de avioane de luptă Eurofighter puteau zbura la sfârșitul lui 2018. Frustrați, piloții pleacă în masă.

Nu mai amintim celebra istorie de acum câțiva ani, când militarii germani, din lipsă de puști, foloseau la antrenamente… cozi de mătură.

„Oriunde ai privi, există o disfuncție”, declară un înalt ofițer de la cartierul general al Budeswehr din Berlin, citat de cotidianul german.

Structurile de luptă ale Germaniei sunt în stare proastă de mai multă vreme, asta se știa. Însă raportul Bartels și o serie de alte dezvăluiri recente despre reaua gestionare de la vârful Ministerului Apărării arată că starea catastrofală a armatei depășește cu mult aprecierile celor mai pesimiști observatori.

În vreme ce administrația lui Donald Trump face presiuni mari asupra regimului de la Berlin pentru a-și spori cheltuielile militare și a-și respecta astfel obligațiile asumate în cadrul NATO, jalnica stare a armatei germane va fi cu siguranță una dintre prioritățile conferinței anuale din acest sfârșit de săptămână de la München a conducătorilor politici și militari europeni.

Uluitor este că, deși conștientă de starea în care este armata sa, Angela Merkel face front comun cu președintele francez Emmanuel Macron pentru crearea unei armate europene, care să acționeze independent de NATO.