Directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, afirmă că în ultimul an autorităţile moldoveneşti au întreprins o serie de măsuri importante pentru stabilizarea situaţiei în sectorul financiar-bancar, scrie Infotag, citat de 24h.MD.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la interviul exclusiv acordat revistei „Profit”, Kremer a menţionat că „se poate aduce laude atunci când există motiv de laudă”.

Bancherul consideră drept corectă decizia de lichidare a trei bănci – BEM, „Banca Socială” şi „Unibank”.

„Faptul că depozitele, plăţile sociale şi conturile statului au fost transferate de la aceste bănci la altele a fost un mare succes”, a remarcat directorul de ţară al BM.

În acelaşi timp, Kremer afirmă că motivul principal al escrocheriei care s-a întâmplat în sistemul bancar în anul 2014 nu a fost înlăturat în trei cele mai mari bănci din ţară, deoarece încă nu sunt cunoscute numele adevărate ale proprietarilor de acţiuni ale acestor bănci.

Potrivit lui, în aceste condiţii, „fraudele s-ar putea repeta, de aceea BM nu va oferi sprijin bugetar RM până când problema nu va fi soluţionată”.

„Nu există riscul apariţiei unei crize imediate în sectorul bancar, iar deponenţii din Moldova nu trebuie să-şi facă griji în privinţa depozitelor. Noi suntem îngrijoraţi de faptul că nimeni nu cunoaşte cine sunt adevăraţii proprietari ai acţiunilor unor bănci din Moldova. Atâta timp cât problema nu va fi soluţionată, se va menţine riscul de creditare a părţilor legate, indiferent dacă băncile oferă credite companiilor sau persoanelor fizice cu care sunt legaţi proprietarii acestor bănci”, a spus Kremer.

Potrivit lui, ceea ce s-a întâmplat cu BEM, „Banca Socială” şi „Unibank” „a demonstrat că în soluţionarea problemelor din sectorul financiar al Moldovei este prezent nu doar elementul tehnic, dar şi cel politic”. (Textul integral al interviului cu Alex Kremer îl puteţi citi în ediţia din iunie a revistei financiar-economice „Profit” sau pe site-ul www.profit.md).