Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, Stela Gheorghiță, a venit cu unele precizări despre numărul cazurilor de COVID-19, care au fost confirmate până acum în țara noastră. Potrivit specialistului, coronavirusul de tip nou poate fi diagnosticat și fără efectuarea unui test de laborator.

“Absolut toate țările lumii, 213 state, unde a fost depistat COVID-19, raportează aceste date în baza definițiilor de caz, care sunt elaborate după trei criterii: principiul clinic, epidemiologic și de la laborator.
În Republica Moldova definiția de caz este ajustată la normele OMS. Avem cazuri suspecte, cazuri probabile – când criteriul clinic și epidemiologic sunt existente și din anumite motive nu s-a făcut investigația de laborator și avem cazuri confirmate de laborator prin intermediul unui test.

Republica Moldova, ca și alte state, pe parcurs a 48 de ore trebuie să raporteze la OMS și să țină evidență strictă la nivel de țară: cazurile de laborator și cele confirmate clinic-epidemiologic de medicul de familie”, a explicat Stela Gheorghiță.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până astăzi, în țara noastră au fost înregistrate 135 de cazuri, confirmate în baza criteriilor clinico-epidemiologice de către medicii de familie. Alte 1799 cazuri de COVID-19 au fost confirmate de laborator.