Până în toamna acestui an, Serviciul Vamal va da în exploatare două noi posturi de control pietonal, reconstruite conform celor mai celor mai riguroase standarde. Este vorba despre posturile pentru pietoni de la vama Otaci, pe unde săptămânal trec peste 40.000 de persoane.

Serviciul Vamal a elaborat deja schița de proiect, care a fost prezentată în cadrul unei ședințe convocate de Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. După coordonarea cu toate părțile interesate, schița va fi aprobată, urmând a fi demarate lucrările de proiectare și respectiv, de construcție.

De noi încăperi de lucru și control vor beneficia atât vameșii, cât și polițiștii de frontieră.  Actualmente, aceștia activează în niște gherete construite mai bine de 15 ani în urmă, care prezintă deja deteriorări și fisuri vizibile. Iar una dintre ele riscă chiar să se prăbușească în râul Nistru din cauza fundamentului pe cale să cedeze.

Într-o stare deplorabilă se află și mobilierul, care, la fel, va fi înlocuit cu unul nou.

Noile condiții vor spori și confortul pietonilor, care vor fi verificați în spații extinse și acoperite.

Tot pentru confortul călătorilor, la vama Otaci va fi dat în exploatare și un nou bloc sanitar. Acesta va dispune de toate condițiile necesare, urmând a fi adaptat și pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, proiectul noii construcții prevede și dotarea cu măsuțe pentru înfășat.

Măsurile enumerate se încadrează într-un proiect complex de modernizare a acestui  post, care înregistrează unele dintre cele mai mari valori de trafic la frontiera cu Ucraina. Săptămânal, acesta este traversat de circa 7.000 de unități de transport.

Acestea vin să completeze alte lucrări de reabilitare inițiate de Serviciul Vamal în ultimii doi ani pentru sporirea nivelului de confort al participanților la traficul transfrontalier și accelerarea trecerii frontierei.

În acest context, amintim despre darea în exploatare, în decembrie 2017, a zonei de control vamal pentru autocamioane, construită la 1,5 km distanță de postul de frontieră.

Astfel, toate procedurile sunt efectuate în această zonă de control, fapt ce a eliminat aglomerările de autocamioane din vama Otaci.

În cadrul discuțiilor, Vitalie Vrabie le-a solicitat responsabililor de proiect să respecte termenele stabilite și să asigure o executare calitativă a lucrărilor preconizate. ”Serviciul Vamal continuă modernizarea infrastructurii, astfel încât să asigurăm condiții optime de control și de lucru, dar și să sporim confortul călătorilor. Este important să avem o bună mobilizare putea a ne putea extinde cât mai curând și pe alte posturi”, a menționat Directorul Serviciului Vamal.