Furtul din cele trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a provocat o gaură sistemului bancar în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari. Compania Kroll, care a prezentat cea de-a patra nouă notă informativă a investigației pe care o realizează, a confirmat acest lucru. Totodată, Kroll a anunțat începerea recuperării banilor.

Investigaţia a identificat cel puţin 75 de companii care au facilitat sau au obţinut beneficii în urma fraudei, toate având legătură cu „Grupul Shor”. În perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate acestui grup de companii de către cele trei bănci. Aceste fonduri au fost transferate în mod predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia.

Marea majoritate a acestor conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama. În urma acestui proces complex de spălare a banilor, majoritatea fondurilor au fost redirecționate în R. Moldova pentru a plăti expunerile de credit existente, în timp ce suma de aproximativ 600 milioane de dolari SUA a fost disipată în conturi bancare din numeroase jurisdicții. Prin urmare, suma totală a creditelor frauduloase este de aproximativ 600 milioane de dolari SUA, notează Kroll.

Companiile Kroll și Steptoe și Johnson au prezentat Băncii Naționale a Moldovei o strategie pentru a iniția acțiuni în justiție în multiple jurisdicții, în vederea obținerii în continuare a informațiilor și recuperării activelor care au fost dilapidate. Kroll susține că perioada de recuperare va dura cel puțin un an și jumătate – doi.