Comentatorul politic și fostul diplomat american Richard Grenell semnează încă un editorial, de data aceasta pentru prestigioasa publicație The Fox News, în care vorbește despre încercările Rusiei de a se implica în alegerile din SUA. Acest trage o paralelă cu situația din Moldova, care la fel fiind în preajma unui scrutin prezidențial, se ciocnește de o puternică imixtiune a forțelor rusești atât în viața politică, cât și în mass media locală.

„Moldovenii sunt cu un pas mai aproape pentru a-și confirma suspiciunile de fraudare a alegerilor de către actori străini. Cu aproximativ două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, autoritățile din Chișinău sunt convinse că Statele Unite ale Americii nu este singurul loc în care rușii lucrează pentru a afecta rezultatul alegerilor naționale. The Washington Post a raportat recent „Speakerul Parlamentului Andrian Candu a declarat că Guvernul crede că „ruii finanțează partide și lideri politici” și susțin protestele antiguvernamentale. Candu a declarat pentru The Associated Press că liderii din Moldova de asemenea suspectează Rusia de „manipulare mediatică și propagandă”, scrie Grenell în editorialul său de pe FoxNews.

Acesta descrie și cum forțele rusești, reprezentate de către fostul oficial din cadrul CNA, au ajuns să manipuleze până și membri ai Congresului SUA, ca aceștia să înainteze o rezoluție împotriva Moldovei și a guvernului său. „Weber a hotărât să semneze rezoluția sa pro-rusă duă ce s-a întâlnit cu moldoveanul Mihail Gofman, care a fugit de guvernul din Moldova și care refuză să răspundă la întrebările legate de implicarea sa în schemele de spălare a banilor pentru aliații ruși. La rândul său, Weber a trimis o declarație în care spune: „Eu, împreună cu colegul meu Trent Franks, reprezentant al statului Arizona, cred că această rezoluție este un pas în direcția corectă de a arăta suportul nostru pentru eforturile Moldovei de a scăpa de corupție și de a promova democrația”. Cu toate acestea, oficialii moldoveni cred că Gofman este plătit de aliați din Rusia care își doresc să dea jos guvernul actual”, susține  Grenell.

Cu toate acestea, ex-diplomatul susține că SUA vede și apreciază succesele făcute de autoritățile din Moldova, o dovadă în acest sens fiind reacțiile pozitive ale înalților oficiali care au fost transmise în cadrul vizitei speakerului Candu la Washington. „Asistentul adjunctului Secretarului de Stat Bridget Brink s-a întâlnit cu oficialii moldoveni și a oferit această evaluare: „noi salutăm acțiunile pozitive întreprinse de Guvernul moldovean… Moldova a trecut prin reforme necesare și, pe alocuri dificile, inclusiv cele legate de justiție și sistemul bancar. Aceasta a început deja să simtă beneficiile acestor reforme”, a notat Grenell.