Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu intenționează să retragă trupele și armamentul rus din stânga Nistrului. Declarația a fost făcută de ex-președintele României, Traian Băsescu, care a relatat despre discuțiile la acest subiect pe care le-a avut cu omologul său rus, în perioada mandatului său.

„Eu îl întrebam, de ce nu-ți iei materialul de război al armatei a 14-a din Transnistria? El îmi spunea: „Ai văzut că nu vor rusofonii de acolo, […] rusofonii din Transnistria nu vor să ne retragem materialul de război și o parte din trupe”, a declarat fostul președinte al României, citat de Agora.md.

Amintim că autoritățile moldovenești au înaintat în repetate rânduri demersuri către colegii săi din Federația Rusă în care au solicitat retragerea trupele dislocate în regiunea transnistreană. Aceasta în contextul în care recent se observă o activizare a militarilor ruși din stânga Nistrului care sunt implicați în exerciții tactice, fapt calificat de autoritățile de la Chișinău drept provocări asupra securității Moldovei.