În premieră pentru România, un exercițiu NATO pe urgențe civile se va desfășura la Târgu Mureș. Astfel, se va simula un dezastru de mare amploare, soldat cu victime multiple și care necesită evacuarea unui număr foarte mare de persoane pentru a testa timpul de reacție și modul de operare a specialiștilor în asemenea situații.

Simularea este organizată de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre al NATO, cu sprijinul Grupului de Protecție Civilă din România.

Potrivit lui Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la exercițiu vor participa 14 — 15 țări.

„Nu va fi un exercițiu cu echipamente desfășurate în teren, cu victime simulate, ci o să fie un exercițiu în care va fi folosit simulatorul virtual pe care îl avem la Târgu Mureș. Se lucrează de 6 luni la acest exercițiu, au fost mai multe sesiuni de planificare, din care ultima a fost săptămâna aceasta și s-a încheiat ieri. Au participat de la NATO, de la Bruxelles, au participat de la IGSU, colegi de la mai multe Unități de Primiri Urgențe și SMURD din țară și reprezentanții companiei care au făcut, în urmă cu circa 3 ani, acest simulator virtual pentru situații de urgență. (…) În acest mod, după cum spun colegii noștri de la NATO, nu a fost făcut nicăieri în lume un exercițiu de urgențe civile sub egida NATO pe simulare virtuală. Deci este o premieră pe care inclusiv ei o testează, să vadă cât de eficientă este”, a explicat Raed Arafat.