Sondajul care va fi realizat pe data de 1 noiembrie 2020 nu poate fi clasificat ca exit-poll din mai multe considerente. Mai mult decât atât, vorbim de încălcarea Constituției ca urmare a nerespectării condițiilor anonime a respondenților, iar marja de eroare este peste diferența dintre candidați:

Prin urmare, sunt mai multe reguli și cerințe necesare și obligatorii pentru desfășurarea sondajului de tip exit-poll.

  • Exit-poll se desfășoară prin metoda PAPI sau cercetarea față în față la ieșirea din secțiile de votare după vot – acest lucru permite să eliminăm doar respondenții ce cu siguranță au participat la scrutinul de vot. Așadar, exit-poll-ul este un sondaj electoral efectuat la ieșirea de la urna de vot a alegătorilor (după cum indică dex-ul).
  • La Exit-poll respondenții ce au ieșit din secția de vot sunt întrebați, în condiții anonime, pentru cine au votat. Este o condiție foarte importantă și principală. Acest lucru majorează procentul sincerității respondenților. În condițiile când se desfășoară sondajele la domiciliu sau la telefon sentimentul de anonimat al respondentului scade și duce la micșorarea procentului de sinceritate și majorarea marjei de eroare.
  • Pentru desfășurarea sondajului de tip exit-poll este necesar respectarea inclusiv a altor reguli, cum ar fi înregistrarea operatorilor la CEC în calitate de observatori, informarea CEC-ului despre instrucțiunile primite de operatori, prezentarea anchetei, metodologiei etc.
  • Eșantionarea se calculează proporțional cu numărul populației din Republica Moldova în conformitate cu datele comunicate de Departamentul de Statistică al Republicii Moldova.

Toate aceste puncte arată că cercetarea care va fi realizată pe 1 noiembrie 2020 nu poate fi clasificată ca sondaj de tip exit-poll, ci mai degrabă îi voi da dreptate doctorului în științe ale sociologiei care este de părere că această cercetare încalcă etica cercetării sociologice.

Ce ține de suma alocată pentru executarea sondajului telefonic, este un lucru intern a companiei ce realizează acest sondaj. Dar suma de 31 euro pe chestionar ridică la un nivel record sondajele telefonice care acum au fost la preț de 5-6 euro chestionarul.

Probabil este o sumă alocată totuși pentru un exit-poll clasic, dar din motiv că organizatorii au uitat că cerere pentru deținerea dreptului de executare a sondajului de tip exit-poll se examinează cu mult timp înainte de scrutinul electoral și necesită conformitatea mai multor puncte. Organizatorii sunt nevoiți să se limiteze la un sondaj telefonic, marja de eroare a căruia este mai mare decât diferența dintre candidați.

De aceea, această cercetare nu poate fi considerată relevantă pentru confirmarea rezultatelor alegerilor, dar poate provoca conflicte și poate fi folosită ca mecanism de manipulare.

Autor:  Ian Lisnevschi Sursa:  Politics.MD