Cu aproape o treime a crescut numărul moldovenilor care în prima jumătate a acestui an au mers la odihnă în străinătate. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, înianuarie-iunie 2017, peste 85 de mii de oameni au apelat la serviciile agențiilor de turism, dintre care în jur de 83 de mii au mers peste hotare în scopuri de odihnă și agrement. Creșterea este cu aproape 32 la sută față de aceeași perioadă din anul trecut.

Experții explică acest fenomen prin faptul că veniturile cetățenilor sunt stabil în creștere. ” Este vorba despre o revenire după doi ani de criză, atunci când veniturile au scăzut dramatic, dolarul s-a depreciat cu 30 la sută. Deci, este mai bine față de perioada precedentă de criză și, practic, am revenit la nivel de viață, de venituri mai bune în 2017”, explică directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă.

Expertul mai spune că în 2017 s-a stabiizat definitiv valuta națională, chiar a început să crească, respectiv, persoanele care au venituri în lei – au venituri mai mari în valută și acest lucru îi tentează pentru a pleca la odihnă peste hotare. ”În ansambu, se atestă venituri mai mari față de anul trecut, în mărime de 10-15%, datorită stabilității macroeconomice, la care se adaugă încă vreo 5-10% din posibilități financiare suplimentare, derivate din stabilitatea leului moldovenesc”, mai spune Roman Chircă.

Biroul Național de Statistică nu duce evidența moldovenilor care merg la odihnă de sine stătător, fără să  treacă pe la agenții de turism, dar numărul lor este, la fel, în creștere, pecizează expertul.