Există suficiente probe pentru ca rezultatele turului II al alegerilor prezidenţiale să fie anulate. Este opinia mai multor experţi invitaţi la Ora Expertizei de la Jurnal TV. Modul dezastruos în care a fost organizat procesul de votare în Diasporă, transportarea masivă şi organizată a locuitorilor din regiunea transnistreană la secţiile de votare, cifrele eronate privind rezultatele alegerilor prezentate de CEC pentru mai multe localităţi – sunt doar câteva dintre probele care ar trebui să determine Curtea Constituţională să nu valideze scrutinul prezidenţial, spun experţii, transmite jurnal.md.

„Sunt încălcări foarte grave. Concurenţii electorali trebuie să meargă cu probe concludente la CEC şi Curtea Constituţională. Legea este lege, ai încălcat-o, nu se mai discută, dacă vrem să fie democraţie. Au luat oamenii, i-au încărcat în transport şi i-au pus să voteze. Este temei pentru invalidarea alegerilor”, a declarat Alexandru Arseni, doctor în drept constituţional.

„Frauda cea mai mare s-a făcut prin CEC şi sistemul automatizat care dă o diferenţă de peste 500 de mii de alegători dintre ceea ce este în realitate şi ceea ce se declară de către CEC. Codul Electoral spune că turul II se organizează cu aceleaşi liste electorale. Dar acum dacă ne uităm, la Cahul, de exemplu, în turul I au fost 98,539 de alegători, în turul II – 97.135. Nu putea să se micşoreze numărul de alegători decât dacă s-au retipărit listele”, a menţionat ex-vicepreşedintele CEC, Ştefan Urâtu.

 

 

Potrivit experţilor, sutele de contestaţii depuse de cetăţenii de peste hotare care nu au putut vota din cauza epuizării buletinelor de vot la cel puţin 12 secţii de votare de asemenea reprezintă probe care pot convinge Curtea Constituţională să nu valideze alegerile.

 

Maia Sandu, a anunţat ieri că va contesta la Curtea Constituţională rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin. Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate susţine că în procesul electoral au fost comise numeroase abateri, care ar fi influenţat rezultatul votului.