Banca Mondială contrazice o notă a Centrului Expert-Grup care critica decizia guvernului privind convertirea creditelor de urgență în datorie de stat. Experții Băncii Mondiale au salutat miercuri, într-o conferință de presă decizia Guvernului, menționând că aceasta a fost singura posibilă, că ea corespunde înțelegerilor cu Fondul Monetar Internațional și astfel va spori credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern.

 ”Ceea ce se întâmplă acum este unicul pas logic urmare a deciziilor luate în 2014 și 2015. Actualul guvern nu are altă alegere decât să execute garanția pentru că acestea au fost condițiile garanției. Nu a avut de ales dacă trebuie sau nu să devină datorie directă”, a declarat în cadrul unei conferințe economistul superior al Băncii Mondiale Ruslan Piontkivsky.

El a accentuat faptul că dacă Guvernul proceda altfel, Republica Moldova și-ar fi pierdut susținerea pe plan extern. ”Dacă nu-ți recunoști propria garanție nu te poți aștepta la încredere din partea partenerilor externi”.

Totodată, expertul Băncii Mondiale s-a referit și la celelalte legi asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea, menționând că acestea corespund acordurilor cu FMI. „Acest pas a fost făcut pentru a consolida stabilitatea macroeconomică și reziliența sectorului bancar pentru a îmbunătăți situația și a reduce riscurile și pentru a îmbunătăți competențele organului de reglementare. În esență, noi susținem acest pachet de legi, adoptate de Guvern”, a declarat el.