Fermierii din țară au început semănatul de toamnă. Lucrările sunt în toi, iar acest lucru a devenit posibil, după ce agricultorii au primit ajutor de la stat. Despre aceasta ministru al Agriculturii Ion Perju a declarat în cadrul ședinței de Guvern.

„Lucrările de semănat sunt în toi. În unele regiuni au fost ploi și se prevăd ploi și în această noapte, dar unde condițiile climaterice permit, are loc semănatul de toamnă. Noi am solicitat informații operative, încă nu sunt gata să le prezinte, pentru că merg lucrările, dar vor fi date până la sfârșitul lunii. Am discutat cu agricultorii, care au primit ajutor de la stat în urma secetei. Au salutat acest ajutor, pentru că anume acești bani i-au ajutat să îndeplinească lucrările de toamnă la nivelul cuvenit”, a declarat Perju.

Amintim că Guvernul a alocat, în acest an, suplimentar 300 de milioane de lei pentru a susține fermierii care au suportat pierderi din cauza secetei. La culturile din grupa I-a, pentru 1 ha de grâu de toamnă producătorul agricol primește despăgubiri în sumă de 1500 lei, orz de toamnă – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenurile re-însămânțate – 1620 lei, plantații pomicole – 3800 lei, legume – 2 000 lei, viță de vie – 3 000 de lei.

Totodată, Guvernul urmează să acorde ajutor și fermierilor care au cultivat cereale de grupa a doua și au suportat pierderi.

Este cel mai mare ajutor acordat vreo dată de stat fermierilor afectați de calamitățile naturale.