Un studiu realizat de oameni de știință americani arată că privitul la televizor peste două ore pe zi ar avea influențe grave asupra copiilor. Potrivit studiului, aceasta ar putea avea un impact negativ mai mare asupra copiilor provenind din familii sărace prin comparație cu cei din familii mai înstărite, acest obicei influențând momentul în care aceștia devin apți pentru începerea școlii.

O echipă de oameni de știință americani a studiat rezultatele obținute de 807 copii, cu vârste cuprinse între 5 și 6 ani, în cadrul unor teste prin care le-au fost evaluate competențele de bază, precum număratul, recunoașterea literelor și sortarea unor piese pe baza tiparelor și a formei.

În cazul copiilor provenind din familii cu venituri mari nu a fost observată nici o legătură între timpul petrecut la televizor și rezultatele obținute la teste.

La copiii provenind din familii cu venituri medii — circa 74.000 de dolari pe an pentru o familie cu patru membri — s-a observat că o perioadă mai mare petrecută în fața ecranelor a fost asociată cu scădere insignifiantă a performanțelor.

Pe de altă parte, copiii provenind din familii aflate la limita sărăciei, cu un venit de circa 21.200 de dolari pe an pentru o familie cu patru membri, au avut rezultate considerabil mai scăzute la teste dacă obișnuiau să se uite mult timp la televizor.

„Prea mult timp petrecut în fața televizorulului — în cazul de față, peste două ore pe zi — a fost asociat în mod negativ cu dezvoltarea abilităților matematice și a funcției executive, competențe utilizate pentru atingerea scopurilor — incluzând atenția, memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă”, a declarat autorul studiului, Andrew Ribner, cercetător în domeniul pshihologiei și educației la New York University, pentru AFP:

Academia Americană de Pediatrie a recomandat, anul trecut, ca preșcolarii să nu petreacă în fața televizoarelor mai mult de o oră pe zi — cu o oră mai puțin față de recomandările formulate în 2001, notează Agerpres.