Premierul Pavel Filip a venit astăzi cu o solicitare față de membrii Guvernului ca în termen de urgență să identifică posibilități de a mări salariile funcționarilor de stati, mai ales a celor din cadrul Serviciului Vamal, Inspectoratului Fiscal și a Inspectoratului de Poliție. Potrivit acestuia, statul și instituțiile sale vor putea activa eficient doar cu un număr mai mic de funcționari, dar care trebuie să fie plătiți mai bine. Declarația a fost făcută în contextul reținerilor recente care au avut loc posturi vamale din țară.

„Nu putem să mergem doar să-i prindem și nu putem combate această corupție fără a oferi condiții necesare pentru a lucra, pentru ca instituțiile statului să funcționeze. De aici vreau să rog Ministerul Finanțelor în primul rând, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Familiei, dar și Ministerul Afacerilor Interne în termen de o săptămână să încercați să găsiți toate posibilitățile și instrumentele posibile, care odată puse în aplicare să putem oferi salarii mai bune pornind de la aceste instituții. Noi trebuie de fapt să privim lucrurile în ochi, trebuie să numim lucrurile pe nume, așa cum sunt ele, că un funcționar la vamă sau poliție sau la Inspectoratul Fiscal, având posibilitate să meargă la controale, și noi dacă nu le oferim și un salariu, evident că el își va face salariul acesta singur”, a declarat Prim-ministrul Pavel Filip în debutul ședinței Guvernului de miercuri.

Pavel Filip este de părere că salariile mici și corupția din instituțiile publice sunt interdependente și formează un cerc vicios care trebuie combătut la toate nivelurile. „Trebuie să recunoaștem din cauza corupției și nu ajung banii în bugetul statului. Nu avem bani în buget suficient înseamnă că nu putem plăti suficient și funcționarii publici și angajații din sistemul bugetar. Am vorbit nu o sigură dată ce înseamnă funcționari prost plătiți, sau asta ar însemna că mulți dintre cei buni au plecat în alte domenii, fie privat fie peste hotare, acolo unde se plătește mai bine. În instituțiile statului au rămas să lucreze mulți entuziaști și capacitățile au slăbit. Ori funcționari publici slabi înseamnă și instituții slabe. Instituții slabe înseamnă o administrare proastă a statului. Aici este o logică foarte elementară la prima vedere, dar și și un lanț care trebuie să ne îngrijoreze. De aceea, noi, după toate analizele care am reușit să le facem împreună cu Dvs de fapt în această perioadă de timp anul acesta, am ajuns la o concluzie că acest cerc vicios trebuie rupt”, a subliniat Filip.