Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, subliniază într-un articol pentru presa americană că țara noastră are nevoie de sprijin, în contextul alegerilor prezidențiale din toamnă, pentru „a respinge propaganda menită să destabilizeze Republica Moldova, să discrediteze Guvernul și să influențeze alegerile în favoarea Moscovei”. El s-a referit și la exercițiile militare din stânga Nistrului.

„La începutul acestei veri, Rusia a desfășurat exerciții militare în Transnistria – o regiune separatistă din cadrul hotarelor Moldovei recunoscute la nivel internațional, aflată la mai puțin de 30 de km de capitala noastră, Chișinău, care se află sub controlul Kremlinului deja de mai mult de 2 decenii. Puterea blândă a Rusiei – constă în inundarea spațiului nostru informațional cu mesaje anti-occidentale folosind mașinăria de propagandă – este în egală măsură periculoasă și reprezintă o încercare clară de a șifona Guvernul nostru pro-european și de a oferi aceste alegeri aliaților săi politici”, a menționat Filip.

Premierul a reiterat, de asemenea, că R. Moldova este întru-totul dedicată menținerii cursului european. „Țara mea, Moldova, a fost mult timp forțată să aleagă între Occident și Rusia. Iată de ce acest lucru este important pentru cetățenii americani, chiar dacă ei nu pot găsi Moldova pe hartă: în 10 săptămâni, alegătorii din Moldova vor alege un nou Președinte care va opta fie pentru a rămâne pe calea pro-vestică a guvernului, care duce spre integrarea în Uniunea Europeană, fie pentru apropierea tot mai strânsă de orbita Rusiei.

Sunt bucuros să declar că prin alegeri și acorduri internaționale noi am ales cu fermitate comunitatea euro-atlantică ca sursă de inspirație și destinația noastră, iar Guvernul actual este întru-totul dedicat menținerii acestui curs de apropiere cu UE. Moscova nu este deloc mulțumită, iată de ce avem nevoie ajutorul Washington-ului și altor capitale din Vest pentru a consolida tranziția noastră de la cele câteva decenii de comunism la democrație cu piața liberă”, a spus Filip pentru publicația americană Thehill.com.

Referindu-se la furtul miliardului, șeful executivului de la Chișinău a subliniat că „această crimă”, care la moment este investigată, astfel încât banii să fie recuperați, iar vinovații să fie aduși în fața justiției, a pus țara în condiția de a interveni cu un plan de salvare foarte scump, precum și a dus la înghețarea asistenței financiare din partea UE și a Băncii Mondiale.

„Criza din sectorul bancar a provocat proteste sociale și instabilitate p
olitică. Preluând Guvernul în luna ianuarie a anului trecut, echipa noastră a fost a 6 în ultimele 11 luni, însă noi am recepționat clar mesajul. Partidul Democrat, din care fac parte, și Coaliția de guvernare pro-occidentală pe care acesta o conduce în Parlament, a urmat o agendă foarte agresivă de abordare a crizelor prin care trecem și de a fortifica democrația cu piață liberă. Aceasta presupune colaborarea cot la cot cu UE în ce privește reformele comprehensive, la fel cum este stipulat în Acordul de Asociere dintre UE și Moldova care a fost ratificat recent.

Fiind prima noastră prioritate, am ușurat povara cetățenilor noștri, care au suferit cel mai mult de pe urma crizei economice. Am majorat salariul minim pe economie și pensiile, de asemenea, am majorat salariile din domeniul sănătății și educației. În același timp, am redus tarifele pentru electricitate, combustibil și medicamente”, a menționat Filip.

În alt context, referindu-se la combaterea corupției, premierul a spus că în acest moment autoritățile sunt într-un amplu proces pe toate fronturile. „Parlamentul a adoptat noi legi care impun funcționarii publici să fie mai transparenți în declararea averilor și surselor de venit prin mărirea amenzilor și pedepselor pentru cazurile de corupție. Însușirea ilegală sau fraudarea fondurilor UE sau a altor donatori vor putea fi incriminate gestionarilor acestor fonduri. Pentru a combate mai eficient crima organizată, suntem, de asemenea, într-un amplu proces de consolidare a independenței judecătorilor și agenților judiciari prin înăsprirea codului penal și atribuirea unor noi funcții procurorului anti-corupție în acest sens.

Împreună, aceste acțiuni transmit un mesaj clar către poporul nostru și comunitatea internațională: Ajunge să facem business ca de obicei. Stop corupției! Moldova se angajează să devină un stat stabil, prosper, care respectă buchea legii și democrația cu piață liberă”, a explicat Pavel Filip.

Cu suportul Statelor Unite și a celorlalți aliați occidentali, acțiunile noastre sunt decisive pentru a obține rezultate încurajatoare, a spus Filip.

Pavel Filip a mai adăugat că alături de reformele inițiate de Guvern, sprijin internațional, inclusiv acordul cu FMI, contribuie la stabilizarea economiei naționale și la restabilirea speranței oamenilor în viitor.

“Permiteți-mi să asigur prietenii noștri Occidentali: pentru Moldova, integrarea în comunitatea Euro-atlantică reprezintă mai mult decât o inițiativă diplomatică sau un avantaj economic. Aceasta este o călătorie a noastră acasă – în comunitatea națiunilor care susțin întreprinderile libere, vor să ofere o viață mai bună cetățenilor săi și care respectă statul de drept”, a dar asigurări Filip.