Premierul Pavel Filip s-a declarat vineri, la finalul Misiunii FMI că Republica Moldova va semna un acord cu Fondul. De asemenea, reprezentanții FMI au menționat că negocierile au avansat semnificativ.

„Dacă până acum spuneam că sunt optimist, astăzi pot declara cu tărie că sunt convins că vom avea un program cu FMI pentru că subiectele care trebuie finalizate sunt de natură tehnică”, a declarat premierul Filip în cadrul unui briefing comun cu șefa misiunii Ivanna Vladkova-Hollar.

Totodată, el a menționat că pentru Republica Moldova sunt principale reformele și nu banii pe care îi va primi din partea Fondului. Premierul a mai menționat că Republica Moldova a obținut tot ce se putea la această etapă.

Ivanna Vladkova-Hollar a precizat că negocierile au avansat semnificativ. „Misiunea și autoritățile au progresat considerabil în negocierile privind un nou acord cu FMI și discuțiile au ajuns la o etapă avansată. S-a convenit asupra unui șir de domenii de importanță crucială, inclusiv reformele menite să imbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu. Mai rămâne de convenit doar asupra câtorva aspecte; pe parcursul următoarelor zile, vom continua discuțiile din Washington”, a declarat ea.