Procuratura Anticorupţie a finalizat şi remis în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a judecătorului din Glodeni, acuzat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei sentinţe contrare legii, legată de învinuirea de săvârşire a unei infracţiuni grave.

Amintim că, în mai 2016, Procurorul General a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului.

Potrivit rechizitoriului, în august 2014, în cadrul judecării unei cauze penale de învinuire a unei persoane de comiterea unei infracţiuni de corupţie, magistratul a emis o sentinţă de achitare a inculpatului, motivând prin lipsa în acţiunile acestuia a faptului infracţiunii. Sentinţa de achitare a inculpatului a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bălţi, care a admis apelurile procurorilor, condamnând inculpatul la închisoare, cu suspendare. Concomitent, instanţa de apel a relevat o serie de deficienţe şi încălcări flagrante ale legii, admise de instanţa de fond la judecarea cauzei şi achitarea ilegală a inculpatului, prin reţinerea unei alte situaţii juridice, decât cea stabilită în rechizitoriu.

De menţionat, că inculpatul pleda vinovat în instanţa de judecată, cauza de acuzare a sa urmând a fi examinată într-o procedură specială, ce consta în examinarea în şedinţa de judecată a probelor administrate la faza de urmărire penală fără citarea martorilor şi fără administrarea de probe noi. Astfel, judecătorul urma să dispună examinarea cauzei penale în procedură generală în vederea verificării tuturor probelor administrate în cadrul urmăririi penale pentru a se expune asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei persoanei.

Dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, fostul judecător riscă o pedeapsă de până la 5 ani închisoare sau o amendă de până la 1150 u.c.