Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a creat un grup de lucru, care s-a deplasat ieri de urgență la Gimnaziul nr. 74 din Tohatin, pentru a stabili circumstanțele apariției toxiinfecției alimentare la 10 copii.

La fața locului s-a stabilit că primii copii s-au adresat cu o zi înainte la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii cu semne clinice: vomă, diaree, dureri abdominale, cefalee, febră. În total au fost internați 10 copii, dintre care 2 copii în stare gravă stabilă internați în secția de reanimare. ”Printre copii spitalizați sunt și elevi ai gimnaziului care nu se alimentează în cantina instituției de învățământ, fapt care ridică suspiciuni referitor la sursa toxiinfecției”, precizează un comunicat al ANSA.

În procesul de cercetare a cazului, în total au fost prelevate 16 probe diurne, 2 probe de apă, 17 probe de sanitație pentru investigații de laborator, menționează comunicatul ANSA.

De asemenea, inspectorii Agenției s-au deplasat la unitatea de alimentație publică care a furnizat produsele alimentare și materia primă la cantina din comuna Tohatin, pentru prelevarea de probe și verificarea documentelor de însoțire a mărfii, întru stabilirea trasabilității și calității produselor alimentare furnizate.

La moment, sunt spitalizați 10 elevi, dintre care în secția de reanimare se află unul singur în stare stabilă.

Analiza de laborator va stabili în timp de 5 zile cauza intoxicației copiilor.