Procuratura Anticorupţie anunţă despre reţinerea, în seara zilei de ieri, a unui avocat din capitală, bănuit de determinarea expertului la formularea de concluzii false şi trafic de influenţă.

Temei pentru pornirea urmăririi penale a servit denunţul unei persoane care reclama acţiunile ilegale ale respectivului avocat.

În cursul urmăririi penale s-a stabilit faptul pretinderii şi primirii de către bănuit a sumei de 1000 euro de la clienta sa, căreia i-a promis că poate influenţa magistraţii Judecătoriei Centru să obţină cîştig de cauză într-un litigiu civil în care aceasta era atrasă. Ulterior, avocatul i-a mai comunicat clientei despre necesitatea efectuării unei expertize tehnice în construcţie, iar pentru formularea unei concluzii „în favoare”, mai sunt necesari 500 de euro. Ulterior, avocatul a pretins încă 500 de euro, deja pentru un alt raport de expertiză, de către un alt expert, pentru a formula concluzii în favoarea clientei, care ar demonstra că avarierea imobilului aflat în litigiu, este rezultatul scurgerii apelor pluviale.

Pentru aceste infracţiuni legislaţia prevede amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani.

De menţionat că, avocatul reţinut de procurorii anticorupţie a fost achitat în prima instanţă de Judcătoria Centru la 22.09.2016 pentru două capete de acuzare în baza art.326 alin.(3) lit.a) Cod penal pe faptul traficului de influenţă contra sumelor de 10 mii şi 11 mii de euro, pretinzînd că poate determina poliţiştii şi procurorii să adopte o decizie favorbailă într-un caz penal. Sentinţa a fost atacată de procurorii anticorupţie, la moment fiind examinată în procedura de apel de către Curtea de Apel Bălţi.