Academicianul Ion Tighineanu, președinte interimar al Academiei de Științe, este înaintat la funcția de președinte al AŞM. Candidatura acestuia a fost susținută cu majoritatea voturilor marți, 12 martie, de către Adunarea Generală a Secției științe sociale, economice, umanistice și arte din cadrul AŞM, după ce anterior, alte două Adunări Generale, a Secției științe ale vieții și a Secției științe exacte și inginerești, din cadrul instituției, l-au susținut, la fel, cu majoritatea voturilor, transmite IPN şi Radio Chişinău.

Potrivit Legii cu privire la AŞM, președintele instituției este ales de către Adunările Generale ale celor trei secții de științe. Toate Adunările Generale l-au propus la această funcție doar pe Ion Tighineanu, fiind ales de fiecare dată cu majoritatea voturilor. După Adunările Generale ale celor trei Secții, Comisia pentru alegerea președintelui din cadrul AŞM trebuie să facă totalurile și să se pronunțe pe marginea rezultatelor.

Funcția de președinte a AŞM a devenit vacantă după ce la sfârșitul lunii noiembrie, anul trecut, fostul președinte Gheorghe Duca a anunțat că demisionează. Atunci a invocat motive de sănătate, dar totodată a spus că decizia coincide și cu procesul penal în care este vizat. Cauza penală în care el este vizat alături de soția, Maria Duca, fost rector al Universității AŞM, a fost transmisă în judecată. Soților le este incriminat excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, cu prejudicierea bugetului de stat cu aproape un milion de lei. Dacă instanța îi va găsi vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 650 la 1150 de unități convenționale sau închisoare până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de la doi la cinci ani. Gheorghe Duca deține funcția de președinte al AȘM din anul 2004.