Peste 2500 de polițiști de frontieră vor asigura fluidizarea traficului transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit sursei citate, numărul polițiștilor va fi suplinit cu 500 de angajați. „În perioada 20 decembrie – 20 ianuarie, numărul traversărilor crește semnificativ, de aceea am decis să suplinim numărul colaboratorilor. În zilele obișnuite, la punctele de frontieră activează 2000 de polițiști, iar pentru fluidizarea traficului am decis să majorăm numărul acestora până la 2500. Anul trecut, numărul colaboratorilor a fost suplinit cu 420 de persoane. Există zile și ore când punctele de trecere sunt aglomerate, de aceea fiecare șef de sector a primit sarcina să formeze grupuri de rezervă care vor interveni pentru a evita formarea rândurilor. Totodată, vor fi formate grupuri suplimentare de lucru care vor fi merge în cele mai aglomerate posturi. La fel, vor fi constituite echipe mixte pentru a asigura ordinea publică în punctele de frontieră”, a spus Lecari, citat de Moldpres.

Șeful Poliției de Frontieră a specificat că la trecerea frontierei vor avea prioritate persoanele cu copii. „Este al doilea an consecutiv când implementăm această măsură. Rugăm persoanele ce traversează frontiera împreună cu copiii să anunțe imediat polițiștii. De asemenea, am întreprins acțiuni pentru micșorarea timpului de procesare a datelor. De exemplu, la punctul de trecere Aeroportul Internațional Chișinău procesarea datelor este efectuată timp de 20 de secunde, iar în alte puncte, atât mijloacele de transport, cât și actele sunt verificate în aproximativ 5 minute. Colaboratorii vor depune tot efortul pentru a asigura traversarea rapidă a frontierei. Totodată, îndemnăm cetățenii să fie înțelegători, iar în cazul în care au întrebări suplimentare să apeleze la Linia Verde”, a mai afirmat Fredolin Lecari.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, în perioada sărbătorilor de iarnă se atestă un trafic de peste 1,5 mln de traversări unice și peste 400 de mii de traversări cu mijloacele de transport. Printre cele mai tranzitate posturi se numără Aeroportul Internațional Chișinău, unde, în perioada sărbătorilor, sunt înregistrate peste 200 de mii de traversări, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de anii precedenți. Totodată, conducerea instituției a dat asigurări că cele 33 de puncte de trecere la frontiera cu Ucraina activează în regim normal.