Peste 63 de mii de declarații de avere și interese personale au fost depuse de către funcționarii publici și demnitarii din Republica Moldova, pentru anul 2018, potrivit datelor de pe portalul Autorității Naționale de Integritate, citat de Radio Chișinău.

Anul trecut numărul declarațiilor depuse a fost de aproximativ 58 de mii. Termenul limită a expirat ieri, 31 martie, iar o mare parte a declarațiilor au fost depuse în ultimele zile. Acesta este al doilea an în care declarațiile de avere și interese personale se depun exclusiv în format electronic, cu ajutorul semnăturilor digitale.

Declarația reprezintă un act personal şi irevocabil al subiectului declarării şi se depune pe proprie răspundere, fiind un act public, prin intermediul sistemului informaţional e-Integritate de pe pagina web oficială www.ani.md.

Nedepunerea declarației, precum și refuzul subiectului declarării de a depune declarația constituie temeiuri pentru încetarea mandatului sau a raporturilor muncă. Cei care își depun declarațiile cu întârziere urmează a fi sancționați cu amenzi de la 1500 la 3000 de lei, iar cei care nu o depun deloc – riscă amenzi de la 3000 până la 4500 de lei.